Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τέχνη και απεξάρτηση κόντρα στο φόβο

Μια μεγάλη γιορτή ελπίδας, όταν η τέχνη και η απεξάρτηση συναντιούνται, με το πάθος για δημιουργία να αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή, δόθηκε χτες από το ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Κοντά στο ΚΕΘΕΑ, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που δίνουν μάχη για την ελευθερία, βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που αρχικά ξεναγήθηκε από τον εικαστικό και μέλους του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Μανώλη Χάρο στους χώρους όπου φιλοξενούνται δημιουργίες των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων. Εκεί όπου στα κεραμικά κομμάτια της «Σχεδίας» τα μέλη της «Διάβασης» χάραξαν ονόματα, σκέψεις, συναισθήματα, σε ένα έργο που, όπως είπαν και οι ίδιοι, πάει κόντρα στο φόβο της ανατροπής, διασώζει τα σημαντικά και έχει μόνο ένα προορισμό: την προσωπική ελευθερία. Ενα ποίημα από την Αιθιοπία γίνεται ταξίδι «Μέσα από τα μεσάνυχτα» στην ταινία μικρού μήκους του Mosaic σε «Μία εικόνα 1.000 νότες», όπου η «Παρέμβαση» μέσα από το φωτογραφικό της φακό αιχμαλωτίζει την καταλυτική δύναμη της μουσικής στη διαδικασία της απεξάρτησης, με στιγμιότυπα να μιλούν όταν οι λέξεις δεν επαρκούν. Ακόμη, ο ΓΓ ξεναγήθηκε στο «Δάσος» από το «Νόστος - Εξάντας», μια εικαστική εγκατάσταση με μεικτή τεχνική, ζωγραφική και ψηφιδωτό, όπου τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος αποτυπώνουν το προσωπικό τους δάσος συμβολίζοντας τη μετάβαση από το καμένο στο ανθισμένο, τη δύσβατη διαδρομή προς την απεξάρτηση. Μεικτής τεχνικής ήταν και η εικαστική κατασκευή 5,5 μέτρων από τα μέλη των ίδιων προγραμμάτων, αναπαριστώντας το τρένο της ζωής, με την ατμομηχανή, τα βαγόνια και τις αποσκευές να εικονοποιούν το δύσκολο ταξίδι με προορισμό μια νέα ζωή μακριά από την εξάρτηση.

Από την επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ
Από την επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η έκθεση φωτογραφίας «soul tattoo», όπου τα tattoo διηγούνται ιστορίες της πιάτσας, της φυλακής, της χρήσης, αλλά και της επιθυμίας για αλλαγή, καθώς και της νέας καθαρής ζωής. Για τα ταλέντα και τη δίψα για ζωή εκείνων που συχνά προσπερνούμε, μίλησε η ομάδα της «Ιθάκης» μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Βγάλε τη μάσκα σου». Παράλληλα, στο χώρο προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους από το δίκτυο πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σχετικά με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία από τις μπάντες της «Στροφής» και του «Νόστος - Εξάντας», όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δεκάδες γονείς και φίλοι των παιδιών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ελληνικό και ξένο ροκ, έντεχνα ακούσματα και αυτοσχεδιασμούς. Η συναυλία έκλεισε με την ανιδιοτελή συμμετοχή και προσφορά των καλλιτεχνών Στάθη Δρογώση, Γιώτας Νέγκα και Τζορτζίνας Καραχάλιου. «Υπάρχει ένας μύθος» είπε ο Σ. Δρογώσης. «Οτι τέχνη και ουσίες πάνε μαζί. Αυτά τα παιδιά σήμερα κάνουν τη ζωή τους τέχνη...».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ