Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ξεκίνησε η συζήτηση για τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου

Ξεκίνησε χτες στην Κούβα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτέμβρη η συζήτηση για τα δύο βασικά ντοκουμέντα του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας (16-19 Απρίλη 2016), που δημοσιεύτηκαν ως σχέδια αποφάσεων σε ειδική 32σέλιδη έκδοση. Συγκεκριμένα, η «Θεωρητική αντίληψη του κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και το «Εθνικό σχέδιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έως το 2030: Προτάσεις για το όραμα του έθνους, στρατηγικοί άξονες και τομείς» θα συζητηθούν στις Οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, όπως και στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις και στη συνέχεια με όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις θα καταληχτούν στην ΚΕ του Κόμματος και θα πάνε στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή), όπου θα αποκτήσουν και νομική υπόσταση.

Οπως σημειωνόταν χτες με κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα «Γκράνμα»: «Η δραστήρια συμμετοχή των εκατομμυρίων Κουβανών, μελών και μη μελών που καλούνται σε αυτή τη συζήτηση, είναι ουσιώδης για να εδραιώσει τη συναίνεση για το μέλλον της Κούβας και το όραμα για το έθνος (δηλαδή, με άλλα λόγια, στο κράτος που θέλουμε να οικοδομήσουμε), που ορίζεται ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και με ευημερία». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «όπως εξηγήθηκε στο Συνέδριο, δεν έγινε εφικτό να υπάρξει μια τελική επεξεργασία για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έως το 2030, λόγω της μεγάλης τεχνικής πολυπλοκότητάς του, που θα επιτευχθεί την επόμενη χρονιά. Ετσι τώρα θα συζητηθούν οι βάσεις του, το όραμα του έθνους, οι στρατηγικοί άξονες και οι τομείς».

Θυμίζουμε ότι με τα 2 ντοκουμέντα αυτά γίνονται παρεμβάσεις και δημιουργούνται 5 βασικές μορφές ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής: «Η σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού (σ.σ. που σημειώνεται ότι είναι η κυρίαρχη και η «σπονδυλική στήλη του οικονομικού μοντέλου»), η συνεταιριστική, η μεικτή, η ιδιωτική και η ιδιοκτησία που ανήκει σε οργανώσεις πολιτικές, μαζικές, κοινωνικές και άλλες ενώσεις» (σ.σ. που εμφανίζονται ως «συμπληρωματικές» που «θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομία γενικότερα»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ