Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Και Γερμανοί κομάντος στη Βόρεια Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την παρουσία και δράση γερμανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων στις περιοχές Αϊν αλ Αραμπ και Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας κατήγγειλε χτες ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η παρουσία τους συνιστά «σαφή, αδικαιολόγητη και κατάφωρη» παραβίαση της συριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ο ίδιος Σύρος αξιωματούχος κατήγγειλε πως η παρουσία των ξένων ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας γίνεται με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και πως οι πραγματικοί λόγοι της εμφάνισής τους στην περιοχή δεν σχετίζονται με την αντιτρομοκρατία, καθώς είναι οι ίδιες δυνάμεις που τους δημιούργησαν «και συνιστούν βασικό υποστηρικτή της τρομοκρατίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία και εμποδίζουν κάθε ειλικρινή διεθνή προσπάθεια για τερματισμό αυτής της πληγής, ειδικά όταν νομιμοποιούν ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες που τις θεωρούν "μετριοπαθείς", αν και η ιδεολογία και η δράση τους δεν διαφέρουν από αυτές του "Ισλαμικού Κράτους" και του "Μετώπου Νούσρα"».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο πως «οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί της συριακής κυβέρνησης για το θέμα αυτό δεν είναι, και ποτέ δεν ήταν, αλήθεια» και ότι «δεν υπάρχουν γερμανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία».

Πάντως, κυρίως σε κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας, οι πρώτες ειδικές δυνάμεις που αναφέρθηκαν εδώ και αρκετούς μήνες ήταν αυτές των ΗΠΑ. Προ περίπου δύο βδομάδων, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας παραδέχτηκε την παρουσία και δράση Γάλλων κομάντος στην περιοχή, σε αντίθεση με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, που επί του παρόντος το αρνείται.

Παζάρια Κούρδων με την ιρακινή κυβέρνηση

Και ενώ εντείνεται η δράση δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, το ίδιο διάστημα οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ εμφανίζονται έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, προκειμένου ν' αυξηθούν οι εξαγωγές του πετρελαίου που παράγουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηνιαίως εγγυημένα έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οπως είναι γνωστό, η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σταμάτησε το Μάρτη τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του κουρδικού αγωγού πετρελαίου που καταλήγει στο Τσεϊχάν της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να κλιμακώσει τις πιέσεις στις τοπικές αρχές για την έναρξη συνομιλιών ώστε να υπογραφεί συμφωνία για τη διάθεση των πετρελαϊκών εσόδων.

Ο διάλογος είναι το κλειδί, λέει ο Μπαν Κι Μουν

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία για το διεθνές οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, σημείωσε ότι «μόνο ο διάλογος και η συλλογική προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα, με τη Ρωσία ως μέλος - κλειδί αυτής της κοινότητας, μπορούν να ανοίξουν δρόμο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο, η κατάσταση στη Συρία «παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας», ότι απέχει μακράν από την επίλυσή της, αλλά ότι η αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, «είχε θετική επίδραση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ