Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Υπογράφτηκαν δεκάδες συμφωνίες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Δεκάδες επιχειρηματικές συμφωνίες (96 για την ακρίβεια) συνολικής αξίας 15 δισ. δολ. υπογράφτηκαν στο 8ο Σινογερμανικό Φόρουμ για τη (διμερή) Οικονομική και Τεχνολογική Συνεργασία που έγινε στο Πεκίνο, στη διάρκεια και της επίσημης επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ στην κινεζική πρωτεύουσα. Στο Φόρουμ συμμετείχαν σχεδόν 800 εταιρείες, ενώ ανάμεσα στα μονοπώλια που «σπρώχνουν» διάφορες κοινές επενδύσεις (εντός γερμανικού ή κινεζικού εδάφους, αλλά και σε τρίτες χώρες) είναι οι γερμανικοί κολοσσοί «Ζήμενς», «Thyssenkrupp» και ALBA, αλλά και οι κινεζικοί «China Railways Corporation», «CRRC Corporation Limited» και «Baosteel».

Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ επισκέφτηκε μια μονάδα παραγωγής της BMW στην περιοχή Σενγιάνγκ, στα βορειοανατολικά, που ουσιαστικά αποτελεί κοινοπραξία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της κινεζικής εταιρείας «Brilliance». Δημοσιεύματα εμφάνιζαν το συγκεκριμένο εργοστάσιο ως το πιο σημαντικό που έχει η BMW εκτός Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το 2003 κατασκευάστηκαν εκεί 1,3 εκατομμύρια οχήματα.

Τα δυο κυβερνητικά επιτελεία, επίσης, υπέγραψαν δεκάδες συμφωνίες, για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η «βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη», τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροναυπηγική, αλλά και η παραγωγή τρένων. Μεταξύ άλλων, στα σκαριά βρίσκεται το άνοιγμα εργοστασίου κατασκευής ελικοπτέρων από την «Airbus» μαζί με τρεις κινεζικές εταιρείες, στην ανατολική πόλη Κινγκντάο.

Μεταξύ άλλων, η καγκελάριος δήλωσε ότι «το ταξίδι της από τη μια μεριά ενίσχυσε τη σινογερμανική συνεργασία, χωρίς (από την άλλη) να σπρώξει κάτω από το χαλί τις διαφορές», προσθέτοντας πάντως πως «ο ανταγωνισμός γίνεται πιο σκληρός, γιατί οι Κινέζοι θέλουν επίσης να προοδεύσουν και να παράγουν τα δικά τους προϊόντα».

Τέλος, στις επαφές τέθηκαν και οι συνέπειες που προκαλεί η κινεζική υπερπαραγωγή χάλυβα (ασκώντας πίεση στους ανταγωνιστές των Κινέζων), με την Μέρκελ να επισημαίνει ότι με δεδομένο πως στην Κίνα σήμερα αντιστοιχεί το 50% της διεθνούς παραγωγής χάλυβα, «αυτό σημαίνει ότι η Κίνα επίσης φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια αγορά χάλυβα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org