Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Συνάντηση υπουργών Αμυνας ... απάντηση στο ΝΑΤΟ

Ενώ οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ιδιαίτερα η διευρυνόμενη παρουσία και επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συνάντηση είχαν χτες και οι υπουργοί Αμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Πρόκειται για τη διακρατική καπιταλιστική ένωση, από τις πολλές που δημιουργήθηκαν στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, στην οποία συμμετέχουν οι: Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, ενώ η Γεωργία έχει αποχωρήσει.

Ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Σόιγκου, ανοίγοντας τη συνάντηση όπου συμμετείχαν οι υπουργοί από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, προέτρεψε τους ομολόγους του να διευρύνουν την αμυντική συνεργασία λόγω της πολύπλοκης κατάστασης στα σύνορα των χωρών τους.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «η βασική απειλή της ανθρωπότητας είναι σήμερα η τρομοκρατία» και ότι «η άμυνα της Κοινοπολιτείας βασίζεται στο σχέδιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας έως το 2020, που συμφωνήθηκε την περασμένη χρονιά, και αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διασφάλιση της εθνικής και της συλλογικής ασφάλειας, όπως και των συνθηκών καλής γειτονίας».

Στη συνάντηση αναμενόταν να εξεταστούν η πρόοδος της συνεργασίας, ένα σχέδιο για την κοινή αεράμυνα και ένα σχέδιο κοινού προγράμματος για το 2017. Επίσης, η συνεργασία σε επίπεδο πληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών από διαρροή ραδιενέργειας ή χημική ή βιολογική απειλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ