Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος, συντάσσοντας τη «Χάρτα του Λαού», που έμεινε στην Ιστορία ως «Κίνημα των Χαρτιστών».

1858 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου, ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας, ενώ εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6 - 7/7/1917). Από τους 777 αντιπροσώπους που δήλωσαν την κομματική τους προέλευση (στους 1.000 περίπου συνολικά), οι 105 ήταν μπολσεβίκοι, οι 285 εσέροι και οι 248 μενσεβίκοι. Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη.

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία. Ανατράπηκε στις 7/7, έπειτα από πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση.

1920 Ιδρύεται, με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών, στη Χάγη, το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης - πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1942 Νέα κινητοποίηση των μισθωτών της Αθήνας και του Πειραιά, με την καθοδήγηση της Επιτροπής Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Συνεταιρισμών (ΕΣΕΥΣ), με αίτημα τη χορήγηση λαϊκών συσσιτίων, υποχρεώνει τον κατοχικό πρωθυπουργό να διατάξει να χορηγηθούν 500 τόνοι πλιγούρι για τα λαϊκά συσσίτια.

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα.

1949 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά η δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών. Την 1/7 εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο οι: Δημήτρης Αυγερινός, Αγγελική (Κική) Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Αννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου και Πάτρα Χατζησάββα.

1963 Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής, που προκάλεσε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στο βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ