ΠΕΚΙΝΟ.--
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στη συγκεκριμένη χώρα για 9η συνεχόμενη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Σε συνάντηση μαζί της, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσάνγκ, τόνισε πόση εμπιστοσύνη έχει στην ενίσχυση της ολόπλευρης συνεργασίας των δύο πλευρών, σημειώνοντας και ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να εξετάσει πολύ συγκεκριμένα το συντονισμό στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Made In China 2025», αλλά και της γερμανικής στρατηγικής «Industrial 4.0» (σ.σ. και οι δύο αφορούν ουσιαστικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κύρια σε τομείς της βιομηχανίας), αλλά και όσον αφορά τις κοινές επενδύσεις σε τρίτες αγορές.
Σύμφωνα με το «Σινχουά», από τη μεριά της η Μέρκελ, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, σχολιάζοντας πως το Πεκίνο θα έπρεπε να δεχτεί ευθύνες ανάλογες με την οικονομική δύναμη της χώρας. Ακόμα, πρότεινε οι δυο χώρες να βαθύνουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα «διαχείρισης κρίσεων», όπως η «ανακούφιση από καταστροφές» στο Αφγανιστάν και οι ειρηνευτικές αποστολές στο Μάλι.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προέβλεπε και την πραγματοποίηση του 4ουγύρου Διακυβερνητικών Επαφών. Η καγκελάριος στέφθηκε επίτιμη διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Ναντζίνκγ της πρωτεύουσας, ένα από τα πιο σπουδαία της χώρας.
Σε ανάλυσή του, ενόψει της επίσκεψης, το «Σινχουά» υπογράμμιζε τις ευθύνες των δύο πλευρών, με δεδομένη «την αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». «Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τις δυσκολίες μέσα από πιο έντονες πολιτικές χαλάρωσης, που γενίκευσαν διάφορες δευτερογενείς επιδράσεις. Κίνα και Γερμανία πάντα εφάρμοσαν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μέσα από καινοτομία και δομικές μεταρρυθμίσεις. Περαιτέρω ενίσχυση του μακρο-οικονομικού συντονισμού μεταξύ τους θα συμβάλει στην ανάκαμψη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας...».
Στις πρώτες πληροφορίες που έφταναν από τις Διακυβερνητικές Επαφές, η Μέρκελ εμφανιζόταν έτοιμη να μεσολαβήσει, ώστε η ΕΕ να αναγνωρίσει τελικά την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς», κάτι που έχει καθυστερήσει, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Πεκίνου που δηλώνει ότι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές υποχρεώσεις του.
Ανάμεσα σε άλλα, η Μέρκελ επρόκειτο να πάρει μέρος σε ένα Φόρουμ σινογερμανικής οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, να έχει συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους και να επισκεφτεί ένα βιομηχανικό πάρκο στην Σενγκγιάνγκ, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ.