Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάνουν τη δουλειά τους...

«Αναξιοπιστία» απέναντι στους επενδυτές, «διχογνωμίες» και πολλές «διαφορετικές γραμμές» καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ΝΔ, με αφορμή τα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά και άλλα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ελληνικού, άλλα στελέχη της κυβέρνησης υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση με το επιχείρημα ότι «πέτυχαν» καλύτερους όρους από τους προηγούμενους και άλλα την ξορκίζουν, παρουσιάζοντάς την σαν το «αναγκαίο κακό», το οποίο σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να είχε συμβεί με καλύτερους όρους για το κράτος. Για το ΦΠΑ στα νησιά, από τη μια, η κυβέρνηση ψηφίζει σύσσωμη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και, από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την αύξηση. Ολα αυτά, βέβαια, μόνο διχογνωμία και αναξιοπιστία δεν συνιστούν για την κυβέρνηση. Είναι επιλογή της να θολώνει τα νερά απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό για να απορροφά τις αντιδράσεις. Το «μότο» της κυβέρνησης είναι περίπου το εξής: «Παρέλαβα χάος, είμαι αναγκασμένη να πάρω αντιλαϊκά μέτρα, αλλά το κάνω με πιο ήπιο τρόπο από τους προηγούμενους». Γι' αυτό, από τη μια, ψηφίζουν ό,τι επιτάσσει η κερδοφορία του κεφαλαίου και, από την άλλη, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι τάχα το κάνουν με βαριά καρδιά, καλλιεργώντας και την προσδοκία ότι στο αόριστο μέλλον θα νομοθετήσουν μέτρα ακόμα και για την αντιστροφή της κατάστασης! Είναι πραγματικά αδίστακτοι και γι' αυτό επιλέχθηκαν από το κεφάλαιο να πάρουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και να βγάλουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά.

Δυσκολίες και ανασφάλεια

Σε μια αλληλουχία αναρτήσεων στο διαδίκτυο προχώρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, αποδεικνύοντας τη δυσκολία της να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τάχιστη προώθηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του κεφαλαίου, παρά τις κοκορομαχίες τους σε επιμέρους σημεία των μειγμάτων διαχείρισης που καθένας τους προκρίνει. «Η κυβέρνηση πλέον δεν έχει άλλοθι. Τελείωσαν τα "λεβέντικα" και τα "ηρωικά". Πρέπει να κυβερνήσει» έγραψε, σε μια αντίφαση με το επίσημο αίτημα της ηγεσίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση να παραιτηθεί... Επιπλέον, ενσωμάτωσε στην επίθεσή του σημεία κριτικής που ασκούν τμήματα του κεφαλαίου στην κυβερνητική πολιτική: «Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης». «Ο στόχος του #Tsipras να βγούμε το '17 στις αγορές, με ανάπτυξη και χωρίς capital control είναι ουσιαστικά να γυρίσουμε στο 14» πρόσθεσε, επιχειρώντας να πείσει το κεφάλαιο ότι επί διαχείρισης ΝΔ είχε καλύτερα περιθώρια ευελιξίας, όπως επίσης έσπευσε να το διαβεβαιώσει ότι «ετοιμάζουμε το πρόγραμμά μας για να μεταφέρουμε στη χώρα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές». Επιμένοντας, δε, για ανικανότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» υποθέσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, υποστήριξε: «Αυτό που μετράει δεν είναι οι προθέσεις, αλλά η αποτελεσματικότητα και αυτή η κυβέρνηση "δεν το έχει"». Η επισήμανσή του, ωστόσο, ότι «ο κόσμος δεν αρκεί να πεισθεί ότι έχουμε μια κακή κυβέρνηση, αλλά ότι έχουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση» δείχνει και μια ανασφάλεια της ΝΔ αν όντως μπορεί στην παρούσα φάση να δουλέψει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο...

Το ΝΑΤΟ στήνει νέα προσχήματα

Εντείνεται η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλη στη Βαρσοβία. Δεν είναι μόνο η μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, αλλά και οι δηλώσεις σκοπιμότητας ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογούν τη μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων δήθεν ως άμυνα στη δράση της Ρωσίας. Χαρακτηριστική μια δήλωση του Μάικλ Κάρπεντερ, ειδικού συμβούλου του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για θέματα στην περιοχή των Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρασίας, ότι η Ρωσία μπορεί να «σπάσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και σε 60 ώρες να φτάσει στις πρωτεύουσες της Εσθονίας ή της Λετονίας». Ετσι ...δικαιολογείται η ανάπτυξη τουλάχιστον 4 ταγμάτων από διάφορες χώρες της λυκοσυμμαχίας που θα εναλλάσσονται ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα φέρει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλιστικά συστήματα πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ολα αυτά, στα οποία συμμετέχει ενεργά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνουν ότι θα ενταθεί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, με τους κινδύνους να μεγαλώνουν και τους λαούς να γίνουν και πάλι κρέας στα κανόνια των αντιπαραθέσεων των εκμεταλλευτών τους.

Τσιμπολόγημα... στα μέτρα τους

«Εξις δευτέρα φύσις». Ετσι και με τη βρώμικη κοπτοραπτική δια χειρός Γ. Π. στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών», που αφού πρώτα τσιμπολογάει, σαν την κότα τα σποράκια, μια πρόταση από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ σχετική με το Brexit και άλλη μια από την ομιλία του Γ. Μαρίνου σε πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λονδίνο, ρωτάει όλος «απορία»: «Τελικά ποια είναι η θέση του ΚΚΕ; Αυτό που λέει ο Δ. Κουτσούμπας ή αυτό που λέει ο Γ. Μαρίνος; `Η και τα δυο είναι σωστά γιατί το ΚΚΕ άλλα λέει εντός Ελλάδος κι άλλα εντός Βρετανίας;». Εντάξει, δε λέμε, δύσκολα την καταπίνουν τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία και για το ότι η εργατική τάξη και ο λαός ποτέ και πουθενά δεν μπορούν να στοιχίζονται με την αστική τάξη ή τμήματά της, να μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες. Αλλά να κάνουν και τους «ανήξερους» εκείνοι που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα διαπιστευτήριά του στο Σίτι του Λονδίνου κι ύστερα «έψηνε» το 3ο μνημόνιο, στην Ελλάδα πουλούσαν την «παραμύθα» της στήριξης του κάλπικου «όχι» που πρόβαλε η κυβέρνηση στο περσινό δημοψήφισμα. Εκείνοι που λοιδορούσαν το ΚΚΕ επειδή έλεγε ότι το πραγματικό «όχι» του λαού πρέπει να στοχεύει τόσο τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης, να βάζει ζήτημα συνολικά αποδέσμευσης από την ΕΕ και σύγκρουσης με το κεφάλαιο και προειδοποιούσε ότι θα έρθει 3ο μνημόνιο... Ε, πάει πολύ.

Το πραγματικά «χοντρό παιχνίδι»...

Τι γίνεται όταν τα «μεγάλα μαχαίρια» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι κόντρες στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, μαζί με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και λοιπά μπουμπούκια που φυτρώνουν πάνω σε αυτό το έδαφος, συναντάνε το «εύφορο» γήπεδο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επιχειρηματικών συμφερόντων, των στρατών των οπαδών και των κάθε είδους μηχανισμών; Μια πραγματική «μάχη», σαν αυτή που γίνεται τέσσερις μέρες τώρα στα γήπεδα και στις πόλεις όπου διεξάγεται το φετινό Euro, με τις συμπλοκές των οπαδών και τα άλλα «όμορφα» να 'ναι πιο συχνές και από τα γκολ. Με Ρώσους... καταδρομείς «με στρατιωτική εκπαίδευση» (κατά τη γαλλική Εισαγγελία) να συγκρούονται με Αγγλους χούλιγκανς, εκείνους που κατά τ' άλλα «δεν υπάρχουν» στις «εκκλησίες» των αγγλικών γηπέδων, Αγγλους εναντίον Ιρλανδών και Γάλλων, Γερμανούς νεοναζί να φωνάζουν «εισβάλαμε ξανά» πριν συγκρουστούν με τα ουκρανικά «αδερφάκια» τους, που δεν τους αρέσουν τα «ανοίγματα» των Γερμανών προς Ρωσία μεριά, Πολωνούς εθνικιστές να δίνουν το «παρών» σε μια απομίμηση του «αναβαθμισμένου ρόλου» που διεκδικεί η αστική τάξη της χώρας τους στην ΕΕ, Τούρκους εναντίον Σέρβων, Αλβανούς να θυμούνται τη «γενοκτονία» των Τσάμηδων. Τι είδαν «οι αρχές» και τα αστικά ΜΜΕ; «Εξαρση της οπαδικής βίας» (απρόσμενο!), «κατανάλωση αλκοόλ» (πλέον θα μεθάνε εκτός των «fan zones» πριν τις παίξουν εντός) και «αιφνιδιασμό των αρχών» αφού ο στρατιωτικός νόμος και τα εκατομμύρια της ασφάλειας είναι για να μη χαλάσουν τη «γιορτή» οι Γάλλοι απεργοί ενάντια στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης Ολάντ. Και το «τόπι» των αντιθέσεων; Στην «εξέδρα» για να το κλοτσάνε πότε από δω και πότε από κει οι διάφοροι «στρατοί», ζυγισμένοι - στοιχισμένοι πίσω από τα «ιδανικά» και τις επιδιώξεις της «δικής τους» αστικής τάξης. «Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση» των σκληρών ανταγωνισμών, των (πρόσκαιρων) συμμαχιών και της μάχης όλων εναντίον όλων, που διεξάγεται στην πολιτική και την οικονομία.


Τ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ