Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ζητά «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς στις γερμανικές επιχειρήσεις

Τεχνολογία, επενδύσεις, εμπόριο και η συμφωνία για το Ιράν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Κινέζους ηγέτες

Ζητώντας μεγαλύτερο άνοιγμα για τις γερμανικές επιχειρήσεις στην κινεζική αγορά, αλλά και βαθύτερη «συνεργασία» στο εμπόριο και την παραμονή στη συμφωνία για το Ιράν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα το ταξίδι της στην Κίνα. Χτες συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, και τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ενώ αύριο θα επισκεφτεί μαζί με αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών το «οικονομικό και τεχνολογικό κέντρο» Σεντζέν, στα νότια της χώρας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Λι, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε ίδιους όρους πρόσβασης στην αγορά για τις γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, όπως για τις κινεζικές εταιρείες στη Γερμανία, σημειώνοντας πως οι κινεζικές έχουν επενδύσει περισσότερο στη Γερμανία. Ο Λι υποσχέθηκε στις γερμανικές επιχειρήσεις ένα περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις υπηρεσίες.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι επιθυμεί πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας, η οποία «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μεταγενέστερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών». Οι ηγεσίες των δύο χωρών συζήτησαν ακόμη για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και για τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ακόμη, υποστήριξε την παραμονή της Γερμανίας στην υπάρχουσα πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, θέμα που συζητήθηκε και με τους Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις, λέγοντας ότι οι σχέσεις Κίνας - Γερμανίας «αναπτύσσονται σταθερά σε υψηλό επίπεδο», αλλά «οι σημερινές οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στον κόσμο είναι πολύπλοκες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η καγκελάριος και ο πρόεδρος Σι συνομίλησαν για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, για το διεθνές εμπόριο και τους αμερικανικούς δασμούς όπως και για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Ο Σι τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Κίνας έχουν φθάσει σε ένα «πρωτοφανές εύρος και βάθος» και «οι προοπτικές είναι πολλά υποσχόμενες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ