Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοκορομαχία με «οφσόρ» και τροπολογίες

...στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, όπως φαίνεται και από τις προτάσεις της για το Σύνταγμα

Συντηρώντας την αποπροσανατολιστική και άνευ ουσίας για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ εμφανίζεται διατεθειμένη να τραβήξει από τα μαλλιά το θέμα με τις λεγόμενες «οσφόρ» εταιρείες, ενώ ταυτίζονται στρατηγικά με την κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου. Εξυπηρέτηση που, κατά τη ΝΔ, περνά μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση, προς προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, στον απόηχο της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή, 38 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν χτες Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τους υπουργούς Επικρατείας, Ν. Παππά, Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «από τις 26/8/2015, δεν έχει απαντήσει κανείς από τους ερωτώμενους σε παλαιότερη Ερώτηση 18 βουλευτών της ΝΔ με ΑΠ: 4600/26-8-2015, με θέμα έρευνα για τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες». Οπως ισχυρίζονται, «οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η σιωπή της κυβέρνησης και ο εν γένει χειρισμός της επί της υπόθεσης της αμνήστευτης των κατόχων offshore συνδέονται». Ερωτούν, δε, μεταξύ άλλων, «τι γνωρίζει η κυβέρνηση για τα πόθεν έσχες των χρήσεων 2013, 2014 και 2015 και σπεύδει να νομοθετήσει αρχικά τη δυνατότητα συμμετοχής αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και στη συνέχεια δίμηνη προθεσμία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων;».

Συνταγματική αναθεώρηση

Ταυτόχρονα, ο υπεύθυνος συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, Κ. Τασούλας, παρουσίασε στον πρόεδρο του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη, προσχέδιο πρότασης για το εν λόγω θέμα.

Οπως λέγεται από τη ΝΔ, κύριες γραμμές του προσχεδίου είναι:

-- «Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών, που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής». Ρύθμιση που αποσκοπεί στην εξασφάλιση σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

-- «Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών».

-- «Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών». Πρόβλεψη που γεννά ερωτήματα και απαιτεί διευκρινίσεις σε σχέση με το με ποια κριτήρια προσδιορίζεται η πολιτική δραστηριότητα.

-- «Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής». Αλλη μια ρύθμιση που έχει ως στόχο την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, με την ενίσχυση στην πραγματικότητα του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-- «Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας». Ο,τι ζητούν τα μονοπώλια.

Και, τέλος, «η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος».

Από τη ΝΔ σημειώνεται ότι το προσχέδιο θα τεθεί σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα, με στόχο τον «εμπλουτισμό» του, ώστε σύντομα σε ειδική εκδήλωση να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης του κόμματος, η οποία και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Για το μείγμα και τις τροπολογίες

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επιτέθηκε χτες στην κυβέρνηση για το δημοσιονομικό μείγμα που προκρίνει, «το νέο κύμα, τον τυφώνα φοροκαταιγίδας που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», κρίνοντάς το υφεσιακό και αναποτελεσματικό ως προς την επιδίωξη αναθέρμανσης της εγχώριας οικονομίας του κεφαλαίου.

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως ενώ ισχυριζόταν ότι με τα δύο πολυνομοσχέδια που ψήφισε, ολοκληρώθηκε η «αξιολόγηση», τώρα «φέρνει τροπολογίες που αλλάζουν προς το δυσμενέστερο ρυθμίσεις που μόλις είχε ψηφίσει».

Εξήγησε ότι με τις κυβερνητικές τροπολογίες: «Αυξάνεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων, που θα πρέπει να εφαρμοστούν με την ενεργοποίηση του "κόφτη". Περικόπτεται το ΕΚΑΣ από περισσότερους δικαιούχους, γεγονός που θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση του κυμαινόμενου επιτοκίου εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, που πωλούνται από τις τράπεζες στα funds. Και βέβαια είναι αρκετά άλλα. Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα μέτρα αυτά», κατέληξε ο Γ. Κουμουτσάκος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ