Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που δείχνει τον άλλο δρόμο για το λαό

Σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα μίλησε την Τετάρτη ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Καλλιθέα
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Καλλιθέα
Σε πλήθος κόσμου, που συμμετείχε στη συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, μίλησε την Τετάρτη 1/6, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στα φτωχά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια, την άγρια φορολογία. Στη νέα γενιά, που βρίσκεται σε ένα διαρκές κυνήγι μιας μικρής ευκαιριακής απασχόλησης χωρίς δικαιώματα.

Τους λέμε να μην το βάλουν κάτω. Υπάρχει διέξοδος για το λαό. Υπάρχει λύση, άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τις βασικές εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις του Κόμματος για την εξέλιξη και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια.

Πριν από 10 μέρες προχώρησε στην ψήφιση στη Βουλή με τις γνωστές κατεπείγουσες διαδικασίες ένα πακέτο νέων αντιλαϊκών μέτρων που αποτελούν επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, της EE, του ΔΝΤ. Ακολούθησε ένας βομβαρδισμός προπαγάνδας ότι «επιτέλους επιστρέφει η ανάπτυξη» και «φαίνεται το φως που ξεπροβάλλει στην άκρη του τούνελ», ότι η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης βρίσκει δικαίωση, ότι τα καταφέραμε και πήραμε καλό βαθμό στην «αξιολόγηση» που έγινε στο Γιούρογκρουπ.

Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για το μέλλον του κινήματος, ο λαός δεν ακολουθεί τους πανηγυρισμούς τους και καλά κάνει. Αντίθετα, διάφορα τμήματα ετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 17 μήνες, οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην EE, η πορεία των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνουν όλα όσα έλεγε το ΚΚΕ. Οτι δεν γίνεται να διαχειριστεί κανείς την καπιταλιστική κρίση και να μην την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Οτι τα μνημόνια θα είναι διαρκείας, όπως και οι απειλές για ενδεχόμενη χρεοκοπία μέσω «grexit» πάντα ανοιχτές, όσο η ελληνική καπιταλιστική οικονομία θα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, όσο θα δυσκολεύεται να περάσει στη φάση της ανάκαμψης.

Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι ξανά αυτές τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και την υπεύθυνη στάση που κράτησε όλη αυτήν την περίοδο. Που επέμενε να μην αφήσει ούτε μια στιγμή η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα το όπλο του αγώνα, την οργανωμένη πάλη για αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες τους, που αναπληρώνουν τις απώλειες της 5ετίας και τους καλούσε να πάνε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος, του καπιταλισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος, γιατί έχει μια πολιτική που προσαρμόζει τις απαιτήσεις του λαού στα μέτρα του κεφαλαίου και τον καλεί να ζει με ψίχουλα, όταν σήμερα μπορεί να έχει όλα τα καρβέλια, όλο το ψωμί που παράγει.

Πάλη με προοπτική την πραγματική λύτρωση του λαού

To ΚΚΕ καλεί το λαό να ξεπεράσει τις νέες παγίδες που στήνονται για τον εγκλωβισμό του στα όρια των μονόδρομων και των «εφικτών», που δήθεν αντιπροσωπεύει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιδιαστολή με την πολιτική του ΚΚΕ που παλεύει για κάτι μακρινό και ιδεατό.

Να ξεπεράσουν αναστολές και επιφυλάξεις και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Γιατί είναι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και όλης της κοινωνίας, με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο. Τις αναγκαίες δηλαδή προϋποθέσεις για πραγματική λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών του κεφαλαίου, για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από τις αλυσίδες της EE, του NATO.

Μια πρόταση που οργανώνει σε άλλη βάση την οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία, με άλλο κίνητρο και σκοπό στην παραγωγή. Σήμερα στον καπιταλισμό η παραγωγή γίνεται με σκοπό - κίνητρο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού καπιταλιστικού κέρδους. Στη δική μας πρόταση, η παραγωγή θα γίνεται με κριτήριο, με στόχο, την ικανοποίηση των κοινωνικών εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Αυτό προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, δηλαδή τη μετατροπή σε λαϊκή περιουσία των εργοστασίων, των επιχειρήσεων, των υπηρεσιών, των λιμανιών, των πλοίων, των υποδομών κ.λπ.

Αυτά δεν γίνονται χωρίς την ενεργό συμμετοχή των εργατικών - λαϊκών μαζών. Χωρίς ένα σύστημα εργατικού ελέγχου που θα ξεκινάει από το σχεδιασμό και θα επεκτείνεται στην οργάνωση και την υλοποίηση της παραγωγής.

Με ενισχυμένο ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, μέχρι την τελική νίκη

Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος δρόμος, μια τέτοια εξέλιξη υπέρ του λαού δεν μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ή διαπραγμάτευσης με τους καπιταλιστές, την αστική τάξη, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αυτούς που έχουν σήμερα την πολιτική εξουσία, ούτε ως αποτέλεσμα μιας απλής κυβερνητικής εναλλαγής.

Απαιτεί σύγκρουση μαζί τους μέχρι την τελική νίκη. Να τους αφαιρεθεί η πολιτική εξουσία και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί θεσμοί πάνω στους οποίους αυτή στηρίζεται. Η νέα εξουσία να διαμορφωθεί πάνω σε νέους θεσμούς, που θα γεννήσει η ανατρεπτική πάλη του λαού.

Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που θα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της.

Δεν κρύβουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος. Απαιτεί να κοπούν οι δεσμοί με το φόβο και τις προκαταλήψεις, τη μοιρολατρία. Απαιτεί οργανωμένο κίνημα με σαφή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Κίνημα μαζικό, ριζωμένο στο λαό. Απαιτεί ενισχυμένο ΚΚΕ, αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων.

Τους μήνες που πέρασαν φάνηκε στην πράξη ότι υπάρχουν δυνάμεις με θέληση, απόφαση και ικανότητα να ηγηθούν στην οργάνωση της πάλης του λαού, στη συμμαχία του. Είναι οι κομμουνιστές και οι χιλιάδες αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί μας, οι χιλιάδες που δίνουν σκληρή μάχη για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος.

Τους μήνες που πέρασαν με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών το κίνημα έδειξε ότι όχι μόνο είναι όρθιο παρά τις πληγές του, ζωντανό, αλλά μπορεί να ανασυνταχθεί να γίνει δυνατό και ρωμαλέο, να φτάσει σε σημείο να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, να αμφισβητήσει την εξουσία τους, τη βαρβαρότητά τους, να διεκδικήσει να αποκτήσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της την εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ