Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επικύρωσε την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

Την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ επικύρωσε χτες η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες και με αρωγούς τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Προσπερνώντας» το διαρκές έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά και συνολικά την εχθρική του στάση απέναντι στους λαούς της περιοχής, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ «σχετικά με το καθεστώς των δυνάμεών τους».

Η συμφωνία που ήρθε με μορφή νομοσχεδίου, προβλέπει «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις (οι οποίες διεξάγονται είτε μέσα στις αντίστοιχες επικράτειες των μερών είτε έξω από αυτές)», «στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις του προσωπικού του κράτους αποστολής μέσα στην επικράτεια του κράτους υποδοχής» και μάλιστα «χωρίς την άμεση συμμετοχή του προσωπικού του κράτους υποδοχής», «κοινά προγράμματα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης», όπως και «οποιαδήποτε άλλη μορφή αμυντικής συνεργασίας»... Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για «περαιτέρω ενίσχυση (...) της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταψηφίζοντας και στην Ολομέλεια τη συμφωνία αυτή, ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η φράση ότι θα υπάρξει «περαιτέρω ενίσχυση» της «συνεργασίας» αυτής, δηλαδή ότι θα υπάρξουν και άλλες συμπληρωματικές συμφωνίες. «Επειδή οι συμφωνίες εφαρμογής συμβάσεων», σημείωσε, «δεν περνάνε από την Βουλή, δεν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε».

«Συμπληρωματικές συμφωνίες με στρατιωτικό χαρακτήρα, που μπορεί εσείς και οι Ισραηλινοί να τον λέτε αμυντικό, για μας να είναι επιθετικός εναντίον των Παλαιστινίων και εναντίων άλλων λαών» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «"Στρατιωτική διπλωματία" σημαίνει να χρησιμοποιείς τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να προωθήσεις τα οικονομικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης», τονίζοντας πως αυτό θα «πρέπει να προβληματίσει τα μέλη και τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τι ακριβώς εξυπηρετούν».

Στην ίδια συνεδρίαση επικυρώθηκε αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η Προγραμματική Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και των υπουργείων Αμυνας των κρατών - μελών σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη «στρατιωτική εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού». Η Λ. Κανέλλη καταψήφισε και τα δύο αυτά νομοσχέδια, τονίζοντας ότι στρέφονται κατά των συμφερόντων των λαών.

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανέφερε ότι «οι συμφωνίες αυτές έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος», εκφράζοντας ουσιαστικά τις αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου για «αξιοποίηση» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή, σπρώχνοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Απογειώνοντας την πρόκληση, ανέφερε ότι το Ισραήλ ανήκει στις «φίλιες» και «σύμμαχες χώρες», ενώ απέφυγε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση που του έθεσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

Τη συμφωνία καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της να κάνει λόγο για «σιωνιστές» και να «διαμαρτύρεται» επειδή «δεν προκύπτουν εμφανίσιμα οικονομικά οφέλη»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ