Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα προβλήματα των σπουδαστών στα ΙΕΚ

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των σπουδαστών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας.

Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνεται:

«Τα άμεσα αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής βιώνουν και οι νέοι που βρίσκονται στην κατάρτιση μιας και βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος.

Ετσι, οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, για τη χρονιά που διανύουμε, είναι μεν υποχρεωμένοι να κάνουν εξάμηνη πρακτική (960 ώρες) σε κάποια επιχείρηση ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα στην ειδικότητά τους, αλλά χωρίς να πληρώνονται και χωρίς ασφάλιση για τον κλάδο σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (παρά μόνο για ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα στο χώρο της πρακτικής εργασίας). Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΙΕΚ έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών για πληρωμές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικό, υπεραστικό ΚΤΕΛ, ΟΣΕ), την αγορά αναλώσιμων για την εκπαιδευτική διαδικασία, για την προμήθεια των σημειώσεων, ενώ θα έπρεπε όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Επίσης, παραμένουν απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί επί μήνες, αλλά και οι σπουδαστές, για την πρακτική άσκηση προηγούμενων ετών (2011).

Να πώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στην εξασφάλιση τζάμπα εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις για ένα εξάμηνο, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που βιώνουν την τεράστια ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, την άγρια φοροληστεία κ.ά.

Και αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, την ίδια ώρα που έρχονται αντιμέτωπα με την ανεργία, την ανασφάλεια, που πασχίζουν να μορφωθούν, η κυβέρνηση στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας, αφενός να δίνει δισεκατομμύρια στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους και αφετέρου να επιβάλλει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία των σπουδαστών των ΙΕΚ. Να μην εξασφαλίζει την πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων ΙΕΚ, τη δωρεάν Εκπαίδευση, να έχει απλήρωτους εκπαιδευτικούς».

Το ΚΚΕ ζητά από τους υπουργούς:

  • Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης των δημόσιων ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία - πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ και να προβλέπεται η αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) με το βασικό μισθό, καθώς και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη (συντάξιμος χρόνος, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Διανομή δωρεάν, από το υπουργείο Παιδείας, όλων των αναλώσιμων (σημειώσεις κ.ά.) καθώς και δημιουργία υποδομών με σύγχρονα εργαστήρια, βιβλία κ.λπ.
  • Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς για την επόμενη χρονιά.
  • Δωρεάν στέγαση για όσους σπουδαστές βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, καθώς και πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org