Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πιλοτικό πρόγραμμα μαθητείας στα ΕΠΑΛ

Την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Τάξη Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑΛ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στο ΕΠΑΛ Κορωπίου Αττικής και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και αφορά συνολικά 50 θέσεις για μαθητευόμενους πτυχιούχους 18 - 24 ετών των τομέων Ηλεκτρολογίας και Γεωπονίας. Οπως ενημερώνει το υπουργείο, σε περίπτωση που οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ξεπερνούν τις προσφερόμενες θέσεις, η επιλογή θα γίνει με βασικό κριτήριο το βαθμό του πτυχίου της ειδικότητας.

Η τάξη μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους πτυχίου ΕΠΑΛ των τελευταίων σχολικών ετών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας. Εχει διάρκεια 9 μήνες, με παρακολούθηση σε ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» (διάρκειας 200 ωρών), ενώ σε 28 ώρες εβδομαδιαίως ανέρχεται το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», που είναι επιμερισμένο τουλάχιστον σε τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μαθητευόμενοι θα πληρώνονται με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με 17,12 ευρώ, αποτελώντας ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Το ποσό όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται να καταβάλλονται από την επιχείρηση όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα. Η επέκταση της μαθητείας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ έρχεται να υλοποιήσει το σχετικό νόμο της ΝΔ και μία στρατηγική επιλογή που αποτυπώθηκε και στο τρίτο μνημόνιο. Αλλωστε, η μαθητεία, με τους όρους και για τους στόχους της καπιταλιστικής αγοράς, αποτελεί πυλώνα των αναδιαρθρώσεων που προχωράει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με τις επιχειρήσεις να έχουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org