Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προκλητική η κυβέρνηση για την αθλιότητα με το ΕΚΑΣ

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος και έχει σαν συνέπεια, πέραν της απώλειας αναγκαίου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεκάδες χιλιάδες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ποσά, επιχειρεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο καταφεύγει σε επικοινωνιακά κόλπα, απαντώντας ότι η επιστροφή των ποσών θα γίνει σε 12 δόσεις και ότι έτσι δεν θα παρακρατείται μεγάλο μέρος της σύνταξης κάθε μήνα.

Ομως το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει δεν είναι σε πόσες δόσεις οι δικαιούχοι θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει, αλλά στο γεγονός ότι χάνουν από φέτος το ΕΚΑΣ που τόσο είχαν ανάγκη και επιπλέον υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα φετινά ποσά, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα γίνει με περισσότερες ή λιγότερες δόσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση για να επιβάλει στους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους την επιστροφή, εφαρμόζει αναδρομικά από την αρχή του έτους τα νέα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια που έθεσε με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, όταν οι συνταξιούχοι για τους μήνες του 2016 που έλαβαν το επίδομα, πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί από πέρυσι.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που έπαιρναν μέχρι τώρα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου, η κυβέρνηση συνεχίζει να επαίρεται ότι με αυτόν προστατεύει τάχα τους αδύναμους!

Διόρθωση: Στο χτεσινό ρεπορτάζ για το ΕΚΑΣ, για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων των 230 ευρώ, το ατομικό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις που έμπαινε ως προϋπόθεση, ήταν μέχρι πέρυσι για ποσά μέχρι 7.715 ευρώ και όχι 7.215 ευρώ, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ