Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η διακήρυξη της ΔΑΣ για το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Οι εργασίες ξεκινούν την Κυριακή 22 Μάη και ολοκληρώνονται την επόμενη μέρα

Τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στη μάχη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου
Τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στη μάχη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου
Την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Μάη θα γίνει το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στη διακήρυξή της, η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ ΕΚΑ) σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Αθήνας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΑ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΑ πρέπει να ξεφύγουν από το θανάσιμο εναγκαλισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Να μην αποδεχτούμε συνέδρια μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους από σωματεία - σφραγίδες, ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, αλλά υπαρκτά στα γραφεία διεύθυνσης προσωπικού της μεγαλοεργοδοσίας. Να μην αποδεχτούμε διαδικασίες χωρίς συζήτηση, συμμετοχή, εκφυλισμένες, στεγανοποιημένες, μακριά ακόμα και από τη φυσική παρουσία των εργαζομένων, όπως το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Παλεύουμε ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή ταξική δύναμη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Προϋπόθεση για την άνοδο των ταξικών αγώνων είναι να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα. Απαιτείται κίνημα με σχέδιο και προετοιμασία, με Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, που θα συμβάλουν στην οργάνωση και στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση. Απαιτείται ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στους ταξικούς αγώνες.

Οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν έδειξαν ότι υπάρχουν δυνάμεις ισχυρές με θέληση κι απόφαση, που μπορούν να ηγηθούν στη δύσκολη προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και των αγώνων. Για τη βελτίωση του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης, την αλλαγή των συσχετισμών, την ανατροπή της άσχημης εικόνας των συνδικάτων. Για να φτιάξουμε συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, με συμμετοχή των εργαζομένων σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Είναι οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι αγωνιστές συνδικαλιστές και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».

Ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Για το ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που οδηγεί το ΕΚΑ στον εκφυλισμό και στο συμβιβασμό με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη:

«Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Νέα Πορεία - ΜΕΤΑ στο ΕΚΑ συνέχισαν την πορεία εκφυλισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων. Στήριξαν τη γραμμή του συμβιβασμού με την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχουν συγκεντρώσει πια σημαντική πείρα, δεν τους ξεγελούν οι αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορόνες της πλειοψηφίας.

Συνεπείς υποστηρικτές της ΓΣΕΕ, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Νέα Πορεία στήριξαν τη στρατηγική του κεφαλαίου περί ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη λογική των θυσιών ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήθεν με "δίκαιο" τρόπο και μετά από "διάλογο" με τους "εταίρους"!

Συνεπείς σε αυτήν τη στρατηγική, όλη την προηγούμενη τριετία στο ΕΚΑ και επιδιώκοντας οι εργαζόμενοι να είναι στο περιθώριο, αρκέστηκαν μόνο σε ορισμένες ανακοινώσεις. Δεν οργάνωσαν μια πρωτοβουλία, δεν βρέθηκαν έξω από κάποιο χώρο δουλειάς, δε στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Αθήνας. Σε τρία χρόνια δεν οργάνωσαν παρά μόνο 4 - 5 συσκέψεις σωματείων, πάντα με πρόταση της ΔΑΣ. Αποκορύφωμα ήταν ο τριήμερος απεργιακός αγώνας στις 6, 7, 8 Μάη, όπου οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη. Ετσι χρειάζεται να αποδυναμωθούν ακόμα παραπέρα από τους αντιπροσώπους των σωματείων και στο συνέδριο.

Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα πια και από τη στάση των συνδικαλιστών της κυβέρνησης και της ΛΑΕ, που μέχρι πριν από λίγες μέρες συστεγάζονταν στην παράταξη του ΜΕΤΑ. Καλλιέργησαν συνειδητά ψεύτικες ελπίδες ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν μια φιλολαϊκή εξέλιξη και επιδίωξαν το ΕΚΑ να στηρίξει τα σχέδια της κυβερνητικής εναλλαγής. Επειτα επιδίωξαν το ΕΚΑ να στηρίξει τις δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που υπέγραφε επέκταση των μνημονίων και διατηρούσε όλους τους αντεργατικούς νόμους. Τώρα προσπαθούν πάλι να παγιδέψουν τους εργαζόμενους. Είναι αφερέγγυοι και τυχοδιώκτες.

Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΜΕΙΣ, που με τη στάση τους στη διοίκηση του ΕΚΑ στήριξαν την επιδίωξη του ΜΕΤΑ να μετατραπεί σε στήριγμα της κυβερνητικής εναλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ και της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σκόρπισαν τεράστιες αυταπάτες και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που υπάρχει σε τμήματα εργαζομένων».

Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε τη ΔΑΣ

Η διακήρυξη της ΔΑΣ καταλήγει: «Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΑ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, παρατηρήσεις. Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας. Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε παραπάνω δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της ανυπακοής στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία.

Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοσίας. Κόντρα στα νέα μέτρα που είναι στην ημερήσια διάταξη, για τις εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Να μην καθιερώσει σωματεία - φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν μέσω internet και επιστολικών ψήφων αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι. Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org