Ο καταυλισμός στο Σχιστό |
Εξάλλου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να μπουν στο έδαφός της, αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Kοινής Aνάλυσης και Στρατηγικής της Παράτυπης Μετανάστευσης (GASIM), «εξαιτίας των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί στο Αιγαίο, οι παράνομοι διακινητές μεταναστών εστιάζουν περισσότερο στο διάδρομο από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και προς τη Δυτική Ευρώπη». Εκεί «δραστηριοποιούνται ενεργά ανάλογα δίκτυα διακίνησης εδώ και χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.
Η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με την έκθεση του GASIM, «την κατασκευή ενός φράχτη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα», έστω και τμηματικά. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστούν και άλλοι φράχτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα έως το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για μια επέκταση συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων.
Επίσης, η Ιταλία και η Λιβύη συζήτησαν προχτές την ανανέωση ενός συμφώνου του 2008, με το οποίο η Ιταλία είχε δεσμευτεί σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα συμβόλαια Ενέργειας και τον έλεγχο της μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το αρχικό σύμφωνο είχε υπογραφτεί από τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Οι συνομιλίες για το «σύμφωνο φιλίας» του 2008 επανενεργοποιήθηκαν από τον Μοχάμεντ Σιάλα, υπουργό Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση ενότητας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, και τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Γκεντιλόνι στη Ρώμη, προχτές, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της αναφέρει ότι μετά τα μέσα Απρίλη πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μετεγκαταστάσεις και ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτη για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων έως τα μέσα Μάη. Μόνο 355 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μάρτη έως τα μέσα Μάη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.500.
Να υποβαθμίσει το μέγεθος των προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 800 και πλέον πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στον πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» και να κρύψει τις δικές της ευθύνες, προσπάθησε η δημοτική αρχή της Λάρισας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα των προσφύγων.
Ο δήμαρχος, Απ. Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), ερχόμενος σε αντίθεση με την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, παρά τα προβλήματα, βελτιώνονται». Και τα είπε αυτά όταν, όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταγγέλλουν, εμφανίζονται συχνά στον καταυλισμό, ακόμα και μέσα σε σκηνές, φίδια και σκορπιοί. Αρκετές ώρες του 24ωρου, ιδίως βραδινές, δεν υπάρχει γιατρός στον καταυλισμό. Τα ντους που έχουν εγκατασταθεί, είναι ανεπαρκή κι ορισμένα είναι χαλασμένα και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν. Δεν γίνεται καθημερινά το άδειασμα και η απολύμανση των τουαλετών. Το φαγητό που δίνει η μία από τις δύο εταιρείες δεν είναι καλής ποιότητας.
Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έδωσε υποσχέσεις, όπως ότι εξετάζεται το θέμα σύνδεσης του καταυλισμού με την αστική συγκοινωνία, ο στρατός θα επιλύσει το πρόβλημα ύδρευσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου κ.ά.
Ο εκπρόσωπος των προσφύγων που παρευρισκόταν διάβασε κείμενο με το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν να μεταφερθούν πιο κοντά στον ιστό της πόλης για να εξυπηρετούνται σε θέματα υγείας κ.λπ.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Πέτρος Κρίκης, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε ότι οι ευθύνες για ό,τι τραβάνε οι πρόσφυγες στη Λάρισα και στα άλλα μέρη της χώρας που «φιλοξενούνται», ανήκουν στην πολιτική της ΕΕ και στις σχετικές συμφωνίες που ψηφίστηκαν, τις οποίες υπέγραψε και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αναφερόμενος, δε, στην τοποθέτηση του δημάρχου, σημείωσε ότι μίλησε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος.