Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σαν πρόβατα επί σφαγήν

Εστειλαν 5 ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργάτες να δουλέψουν σε ένα θάλαμο αερίων. Γλίτωσαν από την προδιαγεγραμμένη έκρηξη με εγκαύματα. Επιχείρηση συγκάλυψης από Λιμεναρχείο και εφοπλιστή

Τους πήγαιναν για σφαγή και γλίτωσαν από θαύμα! Ο λόγος για τους δύο εργάτες από την Γκάνα - που από προχτές το μεσημέρι βρίσκονται στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα - θύματα της έκρηξης που έγινε στο δεξαμενόπλοιο «ΕΤΖΙΑΝ IV» του εφοπλιστή Μελισσανίδη. Το πλοίο επισκευάζεται στο ναυπηγείο Καράγιωργα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οπως αποκαλύφθηκε, χτες ο εφοπλιστής για να «βγάλει» τις επισκευές τζάμπα βρήκε «φτηνό κρέας» στα πρόσωπα 5 εργατών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι δύο τραυματισμένοι. Οι 5 ανασφάλιστοι, όλοι από την Γκάνα, με ευθύνη του εφοπλιστή βρέθηκαν να εκτελούν σοβαρές επισκευαστικές εργασίες χωρίς να έχουν ειδίκευση. Προχτές οι δύο από αυτούς υποχρεώθηκαν να κατέβουν στον κενό χώρο που υπάρχει μεταξύ του πλωραίου στεγανού του πλοίου και της νο1 δεξαμενής φορτίου για να εκτελέσουν εργασίες βαφής. Στο χώρο αυτό δεν είχε γίνει καθαρισμός από υγρά και αέρια υπολείμματα πετρελαιοειδών (γκαζ - φρι), ενώ ο φωτισμός που τους είχαν προμηθεύσει ήταν εντελώς ακατάλληλος, συγκεκριμένα «μη αντιεκρηκτικού τύπου»! Ενας σπινθήρας ήταν αρκετός για να προκαλέσει την έκρηξη. Το κακό όμως δε σταματά εδώ. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι επιχειρήθηκε και «κουκούλωμα»!

Ειδικότερα, το γεγονός της έκρηξης στο πλοίο έγινε γνωστό στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά προχτές στις 9 το βράδυ από καταγγελίες εργαζομένων. Το Συνδικάτο ενημέρωσε το «Ρ» και αυτός με τη σειρά του επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από όπου δηλώθηκε «πλήρης άγνοια». Λίγο πριν τις 10 το βράδυ από το γραφείο Τύπου μάς ενημέρωσαν ότι πράγματι είχε γίνει έκρηξη, όμως είχε καθυστερήσει το «σήμα» από το Λιμεναρχείο Περάματος, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση. Ακόμα από τον έλεγχο που διενήργησε χτες στις 8.30 το πρωί η 5μελής μεικτή Επιτροπή Ελέγχου υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, στο σημείο της έκρηξης εντοπίστηκαν στοιχεία όπως κομμένα καλώδια και άλλα από τα οποία προκύπτει ότι κάποιοι επιχείρησαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι ο φωτισμός γινόταν με επικίνδυνα μέσα.

Από τις έρευνες της Επιτροπής προέκυψε ακόμα ότι στο χώρο αυτό δε θα έπρεπε να κατέβει άνθρωπος αφού στο πιστοποιητικό γκαζ φρι του πλοίου γίνεται φανερό ότι στο χώρο αυτό δεν είχε γίνει καν έλεγχος. Ακόμα τα όργανα μέτρησης του χημικού που έλεγξε το χώρο έδειχναν υψηλότατα ποσοστά εκρηκτικών αερίων στο χώρο και παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει περίπου 18 ώρες από την ώρα της έκρηξης που σημαίνει ότι, όπως σχολίασαν μέλη της Επιτροπής, και έκρηξη να μη γινόταν οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή θα δηλητηριάζονταν από τα αέρια! Ενώ αποδίδουν σε θαύμα το γεγονός ότι η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Κώστας Φάκαρος, σχολιάζοντας το γεγονός επισήμανε: «Υπό παρόμοιες συνθήκες έχουν συμβεί πολλά εργατικά ατυχήματα και αρκετές φορές θρηνήσαμε και θύματα. Κάτω από τη μύτη των αρχών οι εφοπλιστές μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε φτηνό κρέας για να "βγάλουν" τζάμπα τις επισκευές, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφαλείας γιατί αυτό τους κοστίζει και "θερίζουν" ανθρώπους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία. Δεν είναι η Ζώνη ξέφραγο αμπέλι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα δολάρια και τα ναύλα(2008-07-26 00:00:00.0)
Θυσία στο βωμό των υπερκερδών(2003-06-20 00:00:00.0)
Αποφασιστικός αγώνας ενάντια στο έγκλημα(2001-10-27 00:00:00.0)
Αθλιο αλισβερίσι και αλλοίωση στοιχείων(2001-07-05 00:00:00.0)
Τρεις νεκροί στο βωμό του κέρδους(2000-06-27 00:00:00.0)
Εγκληματική ασυδοσία!(2000-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ