Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πιο αισθητές οι ελλείψεις λόγω αδειών
  • Ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων να ξεκουραστούν μπαίνει σε αμφισβήτηση
  • Προκαταρκτική εξέταση για τον τρόπο χορήγησης των αδειών και ετοιμότητα για ανάκληση στο «Τζάνειο»

Οι επιπτώσεις των τρομακτικών ελλείψεων του νοσηλευτικού προσωπικού εκδηλώνονται με σφοδρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο στη νοσηλεία των ασθενών όσο και σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων, καθώς δεν μπορούν να σχεδιάσουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι ο μόνος τομέας του δημοσίου όπου εφαρμόζεται ο υπαλληλικός κώδικας, που προβλέπει ότι οι άδειες δίνονται σε δυο περιόδους - καλοκαίρι και χειμώνα - έλεγε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Στ. Κουτσιουμπέλης. Σχεδόν σε όλες τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες οι υπάλληλοι παίρνουν το καλοκαίρι ολόκληρη τη μηνιάτικη άδειά τους.

Το πρόβλημα των αδειών εμφανίζεται έντονα παρότι το καλοκαίρι - και ιδιαίτερα τον Αύγουστο - στα νοσοκομεία προγραμματίζονται απολυμάνσεις των χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που σημαίνει ότι μένουν κλειστές.

Πριν από κάθε θερινή περίοδο τα σωματεία προειδοποιούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τις επιπτώσεις των ελλείψεων αλλά οι ανάγκες αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων. Μια γενική εικόνα των ελλείψεων στα νοσοκομεία δίνει ο Πίνακας που έδωσε τον περασμένο Μάη η ΠΟΕΔΗΝ και δείχνει ότι είναι κενή μία απ' τις τρεις θέσεις. Συνολικά τα κενά αυτά φτάνουν τις 25.000 θέσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 5.200 νοσηλευτών για το 2001. Στις 13.6.2001 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την προκήρυξη 1.786 θέσεων νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής. Την προσδοκία ότι θα αρχίσει η πρόσληψη 800 νοσηλευτών απ' το φθινόπωρο στα νοσοκομεία της Αττικής, εξέφρασε ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 11.7.2001 μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Στο «Τζάνειο»

Ηδη το «Τζάνειο» με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου περιόρισε ή ανέστειλε ορισμένες λειτουργίες μέχρι τις 31.8.2001 για να μπορέσει «να βγει στις άδειες».

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με το «Τζάνειο», ο Γενικός Διευθυντής του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (Πε. Σ.Υ.) Αττικής Δ. Σερεμέτης με χτεσινή ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και ότι «η νοσηλευτική υπηρεσία υποστηρίζεται από ολιγάριθμο μόνο προσωπικό».

Εντούτοις προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι όλα πάνε ρολόι. «Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΔΣ διασφαλίζουν την ομαλή εκτέλεση όλων των προγραμματισμένων υποχρεώσεων πέρα από τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δ. Σερεμέτης. Και μπορεί να δείχνει ομαλή η εκτέλεση των υποχρεώσεων αφού μειώθηκαν από 800 - τον Ιούλη - σε 200 - για τον Αύγουστο - οι προγραμματισμένες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δ. Σερεμέτης.

Για μια ακόμα φορά τα τρομακτικά κενά που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με διοικητικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. «Ο πρόεδρος του ΔΣ του "Τζανείου" κ. Κωνσταντόπουλος αποφάσισε να διενεργήσει επί του θέματος προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διερευνηθεί το αν και κατά πόσο εγκρίθηκαν και δόθηκαν μόνο οι άδειες που ήταν υποχρεωτικές για την υπηρεσία, ή, εάν αντιθέτως σημειώθηκαν καταχρηστικές υπερβάσεις. Τέλος το ΔΣ του νοσοκομείου βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να ανακαλέσει όσες άδειες καταστεί πιθανόν αναγκαίο να ανακληθούν λόγω εκτάκτων αναγκών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δ. Σερεμέτης.

  • Στο «"Λαϊκό" νοσοκομείο δίνονται άδειες από 5-10 ημερών για να μπορέσουμε να βγούμε» είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου Τ. Αντωνόπουλος.
  • Στα τμήματα βραχείας νοσηλείας του «Δρομοκαΐτειου» - που αντιμετωπίζονται βαριά περιστατικά - το απόγευμα και τη νύχτα υπάρχουν μόνο δυο νοσηλευτές για 30 περιστατικά για να βγουν οι άδειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Μ. Γιαννάκο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ