Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Σχέδιο νόμου για αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Από τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ενώ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ (με καθημερινές μάχες και απώλειες εκατέρωθεν), η κυβέρνηση της Αρμενίας κατέθεσε χτες στη Βουλή σχέδιο νόμου για την επίσημη αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναθέρμανση, από τις 2 Απρίλη, της διαμάχης στην περιοχή των 150.000 κατοίκων, κυρίως Αρμενίων, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη γεωστρατηγική σύγκρουση, τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι παίζουν ρόλο η Ρωσία, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και θέλουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας.

Η κίνηση της αναγνώρισης του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ή Αρτσάχ όπως το ονομάζουν οι Αρμένιοι) θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία 2 αρμενικών κρατών και στην πορεία της ένωσής τους. Εως τώρα οι αρμενικές κυβερνήσεις το απέφευγαν ως κίνηση που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από το 1994, μετά τον πόλεμο των χωρών με χιλιάδες θύματα, και στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από τότε το Ναγκόρνο Καραμπάχ και 7 ακόμα περιοχές, που γειτονεύουν με αυτό και το συνδέουν με την Αρμενία (τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί κατεχόμενες), ελέγχονται από τον αρμενικό στρατό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις εν μέσω «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων(17/9/2022)
Ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν ζητά η Αρμενία(10/6/2021)
Προχωρά η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας»(18/11/2020)
Τετραμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ζητά η Τουρκία(15/10/2020)
Σφοδρές συγκρούσεις με άμαχους νεκρούς και τραυματίες(1/10/2020)
Νέα επεισόδια ανεβάζουν την ένταση(5/8/2014)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org