Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα αναμένεται η συνάντηση Πούτιν - Αμπε

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να γίνει η ανεπίσημη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας, στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας του πρώτου στην Ευρώπη.

Χτες, από το Λονδίνο, ο Αμπε είπε ότι «θα θέλαμε να αναζητήσουμε την πιο κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτεί ο (Πρόεδρος) Πούτιν την Ιαπωνία» συμπληρώνοντας ότι το θέμα των Νήσων Κουρίλες (νησιά στα σύνορα Ρωσίας - Ιαπωνίας που διεκδικούν κι οι δύο πλευρές) «δεν μπορεί να λυθεί χωρίς απευθείας συνομιλίες των δύο ηγετών» αλλά και ότι μια συνθήκη ειρήνης χρειάζεται για να συνειδητοποιηθούν σε όλο τους το εύρος οι προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών (σ. σ. Ρωσία και Ιαπωνία τυπικά δεν έχουν υπογράψει ακόμα συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στη Μόσχα, ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε επίσης ότι το θέμα των Κουρίλων είναι «σύνθετο» και απαιτεί «αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση». Για να υπάρξει πρόοδος «πρέπει να δημιουργηθεί μια θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις που θα έφερνε τις δύο χώρες πιο κοντά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία ο Αμπε αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχει μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ (Brexit) υποστηρίζοντας ότι «πολλές ιαπωνικές εταιρείες συστήνουν θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ακριβώς αυτό αποτελεί πύλη για την ΕΕ. Μια ψήφος υπέρ της εξόδου (από την ΕΕ) θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ελκυστικό ως προορισμό για τις ιαπωνικές επενδύσεις».

Σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριοποιούνται 1.000 ιαπωνικές εταιρείες που απασχολούν 140.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ