Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, με τις εξελίξεις στη σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας - ΕΕ να ασκούν τη δική τους επίδραση στο συνολικότερο κλίμα γύρω από το Κυπριακό.

Ειδικά η πρόσφατη δημοσιοποίηση της Εκθεσης με την οποία οι Βρυξέλλες «άνοιξαν» το δρόμο για κατάργηση του συστήματος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη Λευκωσία, με τους τόνους να υψώνονται και στο πλαίσιο βέβαια της προεκλογικής τακτικής πολλών κομμάτων (στις 22 Μάη θα γίνουν στην Κύπρο οι επόμενες βουλευτικές εκλογές). Χαρακτηριστική είναι η κριτική που ασκεί μεταξύ άλλων και το κόμμα ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρό του, Ν. Παπαδόπουλο, να χαρακτηρίζει την εισήγηση της Κομισιόν «παντελώς λανθασμένη και προκλητική». Ο ίδιος σχολίασε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει με άλλα λόγια πως, ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινηθούμε ελεύθερα στη χώρα μας λόγω της κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα μας με προνομιακή μεταχείριση».

Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυπριακή προεδρία δηλώνει ότι αυτές δε θα επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο και το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα για τα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που είναι η συζήτηση επί του εδαφικού». Στο μεταξύ, ο νέος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, παραχωρώντας συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» και προσπαθώντας να διαψεύσει φήμες περί «διάστασης απόψεων» της «δεξιάς» «κυβέρνησής» του με τον πιο «αριστερό» Ακιντζί, ανέφερε πως «το εμπόδιο για τη λύση ήταν πάντα η ελληνική πλευρά», τονίζοντας ταυτόχρονα τον «αποτελεσματικό και ενεργό» ρόλο που η Τουρκία πάντα διαδραμάτιζε ως εγγυητής της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Οσον αφορά τις εκλογές της 22ας Μάη, πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της Κύπρου, εμφάνιζε την πρόθεση ψήφου ως εξής: ΔΗΣΥ 22,9%, ΑΚΕΛ 15,8%, ΔΗΚΟ 9,3%, Συμμαχία Πολιτών 4,8%, ΕΔΕΚ 4%. Η αποχή εμφανιζόταν να φτάνει στο 20% και στις ηλικίες 18-24 χρόνων στο 40%.

  • Η κυπριακή Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επέκρινε την ευθύνη που έχει το ΡΙΚ για τις δηλώσεις που έκανε ο τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης σε εκπομπή του σταθμού στις 13 Μάρτη. Ο τραγουδιστής είχε επιδοθεί τότε σε ένα ρατσιστικό ντελίριο, αποκαλώντας τους πρόσφυγες «ορδές ανθρώπων οι οποίοι ''βιάζουν'' την πατρίδα μας» και «ριψάσπιδες» με «πορτοφόλια γεμάτα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ». Η Επιτροπή έκρινε ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του «μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ