Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υποσχέσεις για ... καθαρό νερό από τον Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υποσχέσεις και συμπάθεια μοίρασε στο Φλιντ του Μίσιγκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που μετέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης στην καταρρακωμένη από την ανεργία και τη φτώχεια πόλη, για να παρηγορήσει τους κατοίκους της όχι γι' αυτή τη μάστιγα, αλλά για το δηλητηριασμένο με μόλυβδο νερό που τρέχει από τον Απρίλη του 2014 στις βρύσες των σπιτιών τους.

Πίνοντας και ο ίδιος ένα ποτήρι φιλτραρισμένο νερό από το προβληματικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης, που έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων στα παιδιά και στον ενήλικο πληθυσμό της πόλης, ο Ομπάμα προσπάθησε να τους καθησυχάσει ότι πλέον το νερό «φιλτράρεται» και ότι θα δοθούν, σταδιακά και εν' ευθέτω χρόνω, κονδύλια για την αποκατάσταση του προβληματικού δικτύου ύδρευσης της πόλης, που διαβρώθηκε από χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιήθηκαν για τον «καθαρισμό» ακάθαρτου νερού από τον ομώνυμο ποταμό της πόλης, Φλιντ, την άνοιξη του 2014, για εξοικονόμηση χρημάτων σε βάρος της δημόσιας υγείας!

Χαρακτήρισε την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού «βασική ευθύνη της κυβέρνησης», εντούτοις αρνήθηκε να επιρρίψει ευθύνες στον Ρικ Σνάιντερ, κυβερνήτη της πολιτείας Μίσιγκαν, όπου υπάγεται το Φλιντ, και στα μεγάλα συμφέροντα που είχαν επιβάλει από το 2014 δραστικές, αντιλαϊκές περικοπές σε δημόσιες δαπάνες βασικών υπηρεσιών της πόλης, «θύμα» των οποίων έπεσε και η ύδρευση της περιοχής...

Ο Ομπάμα κήρυξε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στο Φλιντ τον περασμένο Γενάρη, αρκετούς μήνες αφότου αρχικά η κινητοποίηση μίας παιδιάτρου της πόλης και στη συνέχεια οι έρευνες επιθεωρητών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ΕΡΑ, αποκάλυψαν το σκάνδαλο του μολυσμένου με μόλυβδο νερό του Φλιντ, που βρέθηκε, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, στο αίμα εκατοντάδων παιδιών της πόλης.

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στο Φλιντ, οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν έκτακτη βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων, με στόχο τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό κέντρων υγείας του Φλιντ, για την εξυπηρέτηση πολιτών που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας (δερματοπάθειες, αιματολογικά, αναπνευστικά κ.λπ.) εξαιτίας της εν αγνοία τους κατανάλωσης δηλητηριασμένου νερού επί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Επιπλέον, η Γερουσία ενέκρινε προ ημερών «βοήθεια» 220.000.000 δολαρίων, στο πλαίσιο ευρύτερου νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την εκταμίευση άλλων 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, όχι μόνο στο Φλιντ αλλά και πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ