Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να βάλουν φρένο

Με βάση το σύνολο του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης που κορυφώνεται με το Ασφαλιστικό, όσοι είναι σήμερα συνταξιούχοι πρέπει να ζήσουν δυο και τρεις ζωές ακόμα ώστε να μπορούν να τρέφουν με τις συντάξεις τους παιδιά κι εγγόνια, καθώς η σημερινή βάρδια των εργατών - ανέργων και η επόμενη των ημιαπασχολούμενων εφ' όρου ζωής, πρακτικά είναι αδύνατο να μπορέσουν να ζήσουν είτε με το μισθό τους είτε με μια σύνταξη που οι περισσότεροι ποτέ δεν θα πάρουν. Αυτήν ακριβώς τη μαύρη κι άραχλη προοπτική η κυβέρνηση τη βαφτίζει «τομή», «τόλμη», «τέλος της αδικίας και της ανισότητας» (οι λέξεις ανήκουν στον εισηγητή του νομοσχεδίου χτες στη Βουλή).

Δημιουργεί πράγματι τομή, αυτήν ακριβώς που προκαλεί το χτύπημα του μπαλτά. Και είναι πράγματι τολμηρή πέρα από τα όρια του θράσους η απόφαση να στείλεις στον Καιάδα δυο γενιές εργατών. Και βεβαίως έχουν κάθε λόγο οι ιδιοκτήτες επιχειρηματικών ομίλων να χαίρονται γιατί, επιτέλους, αίρεται η αδικία σε βάρος τους... Στο εξής δεν θα είναι υποχρεωμένοι ούτε μισθούς κατοχυρωμένους με συμβάσεις να δίνουν ούτε ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνουν.

Μένει στους εργαζόμενους να αποδείξουν πως με τη ζωή τους δεν παίζουν... Τα καλαμπούρια κάποια στιγμή τελειώνουν και είναι τότε ακριβώς η στιγμή που πρέπει να μπει φρένο στην επίθεση διαρκείας στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τώρα είναι αυτή η ώρα.

Παιδαριώδη επιχειρήματα...

Το επιχείρημα της «ισότητας ευκαιριών» έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Παιδείας, για να δικαιολογήσει το ότι μειώνει διδακτικές ώρες από το σύνολο των Δημοτικών Σχολείων, προκειμένου να προσλάβει λιγότερους εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβρη. Ετσι, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι «στο νέο, ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, όλα τα παιδιά θα διδάσκονται διδακτικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα προσφέρονταν μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων». Αυτό το 1/3 των σχολείων, βέβαια, αντιστοιχεί στους μισούς και πάνω μαθητές της χώρας, γιατί αφορά τα μεγάλα, 12θέσια και πάνω σχολεία των αστικών κέντρων.

Και το απλό ερώτημα που μπορούν να θέσουν ακόμα και οι μαθητές του Δημοτικού στον υπουργό είναι: Αν ήθελε να έχουν όλοι οι μαθητές τα ίδια διδακτικά αντικείμενα, γιατί δεν αυξάνει τις διδακτικές ώρες και τα αντικείμενα στα σχολεία όπου μέχρι τώρα δεν τα διδάσκονταν; Γιατί δεν προσλαμβάνει περισσότερους εκπαιδευτικούς, αλλά αντίθετα μειώνει ώρες και εκπαιδευτικούς απ' όλα τα σχολεία; Η απάντηση είναι απλή: Τα περί ισότητας και προσφοράς διδακτικών αντικειμένων είναι η δικαιολογία για να καλυφθούν χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που δε θα περάσουν το Σεπτέμβρη τις πόρτες των σχολείων.

Κυβέρνησή τους είναι

«Πρωτοβουλίες για ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας του ΥΠΕΞ με εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις» ανακοίνωσε το υπουργείο, στην πρεμούρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φανεί ακόμα πιο αποδοτική για το κεφάλαιο. Διαβάζουμε: «Το υπουργείο Εξωτερικών (...) προωθεί και προβάλλει τις καινοτόμες δράσεις και προσπάθειες, των ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων, που στοχεύουν στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας. Οι εξωστρεφείς φορείς και επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλουν (...) τις προτάσεις αλλά και τις ιδέες τους, σε μια προσπάθεια ολοκληρωμένης προώθησης των ελληνικών εξαγωγών. Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με σκοπό τη γνωστοποίησή τους στους εξαγωγείς της χώρας (...) Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω δράση εντάσσεται στον προγραμματισμό του ΥΠΕΞ για την στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Παραπέρα, το ΥΠΕΞ παραθέτει τέτοιες «δράσεις» που υλοποίησε ή υλοποιεί πάντα προς ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές και επιχειρηματικές αποστολές, ενίσχυση της συνεργασίας με τα Επιμελητήρια, τα διμερή Επιμελητήρια και τα εμπορικά τμήματα των ξένων πρεσβειών, «συνομιλίες και παρουσιάσεις σε επενδυτικά funds, think-tanks και μεμονωμένους επενδυτές», με ενδεικτικό το γεγονός ότι, όπως επαίρεται το ΥΠΕΞ, «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλέον των εκατό σχετικών συναντήσεων σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου (Δεκέμβριος 2015 - έως σήμερα)». Κι έχουν να δώσουν κι άλλα.

Το χαρτάκι

Τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή, με κοινή δήλωσή τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι «η απραξία, η αδιαφορία και συνολικά οι ανερμάτιστες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στον ελληνικό τουρισμό». Παίρνοντας το χαρτάκι από το ΣΕΤΕ συνέχισαν: «Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχοντας προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο ότι η εξέλιξη της τουριστικής περιόδου κινείται στην ''κόψη του ξυραφιού'', απευθύνει νέα έκκληση προς την κυβέρνηση για ένα στοιχειώδες, σταθερό και ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας της τουριστικής επιχειρηματικότητας και διατήρησης της διεθνούς εικόνας της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση αποδεικνύει την ανεπάρκειά της, αδυνατώντας να στηρίξει την τουριστική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα και να διαφυλάξει το εξαιρετικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας» κ.ά. Ούτε λέξη, βεβαίως, για τις συνθήκες γαλέρας που οι καρχαρίες του κλάδου επιφυλάσσουν για τους εργαζομένους του. Κόμμα του κεφαλαίου και η ΝΔ, ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος υπηρετεί καλύτερα τη στρατηγική του, τσακίζοντας εργασιακά και άλλα δικαιώματα, στο βωμό της κερδοφορίας του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ