Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Συνέχιση τουρκικών προκλήσεων εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Νέα ΝΟΤΑΜ, που δεσμεύει τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου, εξέδωσε η Αγκυρα

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, εντός φυσικά του ΝΑΤΟικού πλαισίου, στο οποίο επιδίδει καθημερινά τα διαπιστευτήριά της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα.

Στο φόντο της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 2016» (ξεκίνησε προχτές, υπολογίζεται ότι για ένα μήνα θα κινητοποιηθούν πάνω από 8.500 Τούρκοι στρατιώτες και στελέχη, 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, με σενάρια όπως αποβατικές ενέργειες, εκτέλεση και αντιμετώπισή τους κ.ά.), χτες η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ορίζει ως ζώνη που θα γίνει μέρος της άσκησης περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η περιοχή που οριοθετεί η Αγκυρα περιλαμβάνει και τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου και ενημερώνει όσες άλλες χώρες συμμετέχουν στην άσκηση να καταθέτουν σχέδια πτήσης στην τουρκική πλευρά. Σημειωτέον, στην τουρκική άσκηση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να λάβουν μέρος με ναυτικές δυνάμεις οι ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία, ενώ με επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις συμμετέχουν οι Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Υπήρξε αντίδραση της Αθήνας με τη ΝΟΤΑΜ Α2021/16, η οποία αφού επισημαίνει ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει καμία αξία, προειδοποιεί όσους πρόκειται να πετάξουν στην περιοχή ότι θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο πτήσης στο κέντρο του FIR Αθηνών.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, και χτες, 9 τουρκικά αεροσκάφη (τα 2 οπλισμένα) και 1 ελικόπτερο προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, σε όλο τον άξονα του Αιγαίου, βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό.

Σύσσωμες οι αστικές δυνάμεις κάνουν την... αγιογραφία στις λυκοσυμμαχίες

Να καταγραφεί, τέλος, ότι από πλευράς ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» του κόμματός του για «έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» από πλευράς Αγκυρας και «απόπειρα αναβίωσης των ισχυρισμών για δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο και κίνηση προς την κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επανέλαβε τη θέση της ΝΔ υπέρ «άμεσης ανάληψης διπλωματικών πρωτοβουλιών για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων».

Κάνει, δηλαδή, και η ΝΔ την ...αγιογραφία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις λυκοσυμμαχίες, που έχοντας πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο, με παρούσα εδώ τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, τάχα για διαχείριση του Προσφυγικού, σφυρίζουν αδιάφορα, αν δεν σιγοντάρουν κιόλας ανοιχτά την προκλητικότητα της Αγκυρας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεματοφύλακας(2018-05-03 00:00:00.0)
Οξυνση της τουρκικής προκλητικότητας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου(2016-05-17 00:00:00.0)
Εντείνεται η προκλητικότητα της Αγκυρας μετά τη ΝΑΤΟική εμπλοκή(2016-02-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο με την υπογραφή της κυβέρνησης(2016-02-14 00:00:00.0)
Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο(2003-05-14 00:00:00.0)
Στο όνομα της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ(1998-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ