Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για τον ηρωικό Μάη του '36

Από τις 9 έως τις 15 Μάη στη Θεσσαλονίκη

Πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936, τότε που η εργατική τάξη έγραψε λαμπρές σελίδες Ιστορίας, ηρωισμού και αυτοθυσίας, σηκώνοντας το ανάστημά της στη βαναυσότητα της εργοδοσίας, στην κρατική και παρακρατική καταστολή και τρομοκρατία, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, από τις 9 έως τις 15 Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 15 Μάη, με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, μέσα από την οποία αναδείχθηκε σε αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις, να επιδιώξουν να μάθουν την Ιστορία και τους αγώνες που σημάδεψαν την πόλη, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τη διέξοδο που προτείνει για να απαλλαγούν η εργατική τάξη και όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Κυκλοφορία φωτογραφικού - ιστορικού λευκώματος

Ενταγμένη στην πολύμορφη δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του Κόμματος είναι και η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο «Ο Ματωμένος Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και θα διακινηθεί πλατιά.

Φυλλομετρώντας την ζωντανεύουν τα γεγονότα του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Γεγονότα που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον για βαθύτερη μελέτη, να εμπνεύσουν για νέα δημιουργία και πάνω από όλα για ένταξη στην ταξική πάλη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, με τη φωτογραφία της μάνας του Τάσου Τούση, πάνω από το νεκρό γιο της, τον πρώτο νεκρό του Μάη του '36
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, με τη φωτογραφία της μάνας του Τάσου Τούση, πάνω από το νεκρό γιο της, τον πρώτο νεκρό του Μάη του '36
Πρόκειται για ένα φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα 140 σελίδων, που αποτελείται από τρεις ενότητες. Περιλαμβάνει ρεπορτάζ εφημερίδων της εποχής για τα γεγονότα («Ριζοσπάστης», «Η Εφημερίς των Βαλκανίων», «Μακεδονία», «Απογευματινή», «Πρωΐα», «Ταχυδρόμος», «Νέα Αλήθεια»), κείμενα από το δελτίο Εργατικής Βοήθειας «Η Αλληλεγγύη του Λαού», στοιχεία και φωτογραφίες από το βιβλίο του Θ. Κορνάρου «Η Θεσσαλονίκη 9 - 11 Μάη 1936», καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Ζιούτου, κ.ά.

Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείται «Από την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929 έως τον Μάη του 1936». Αναδεικνύει το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της περιόδου λίγο πριν από το Μάη του '36. Ενδεικτικά ξεδιπλώνονται οι αγώνες των εργατών που προηγήθηκαν και η προσπάθεια της αστικής τάξης για την καταστολή τους.

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω». Αποτυπώνει τη συμβολή του ΚΚΕ στα ιστορικά γεγονότα που έγιναν το Μάη του '36 και αναφέρονται με τη μορφή χρονολογίου οι πιο βασικές στιγμές των ματωμένων ημερών στη Θεσσαλονίκη.

Η τρίτη ενότητα τιτλοφορείται «Επιτάφιος». Περιλαμβάνει όλο το ποίημα και παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο της συγγραφής του μνημειώδους έργου του Γιάννη Ρίτσου, που αποτελεί και κειμήλιο της πολιτικής Ιστορίας μας, αλλά και της έκδοσής του από το «Ριζοσπάστη».

Το ΚΚΕ δηλώνει πάντα «παρών», στην πρώτη γραμμή της εργατικής - λαϊκής πάλης

Το εξώφυλλο της 2ης ενότητας του λευκώματος, η οποία αναφέρεται στο χρονικό των γεγονότων του Μάη του '36 και τη συμβολή του ΚΚΕ
Το εξώφυλλο της 2ης ενότητας του λευκώματος, η οποία αναφέρεται στο χρονικό των γεγονότων του Μάη του '36 και τη συμβολή του ΚΚΕ
Στο προλογικό σημείωμα της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ στην πάλη της εργατικής τάξης, του λαού μας, δήλωνε πάντα "παρών"! Στην πρώτη γραμμή, οδηγητής και πρωτομάχος! Οπως και τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τότε που η εργατική τάξη έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας της. Το ΚΚΕ και τότε μπροστάρης και επικεφαλής με όλα τα μέλη και τα στελέχη του να έχουν ριχτεί στην υπόθεση για την επιτυχία των απεργιακών αγώνων.

Ογδόντα χρόνια μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, ο ματωμένος Μάης του '36 δεν είναι απλά μια σημαντική ιστορική στιγμή ή ένα γεγονός "μουσειακού" χαρακτήρα. Δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και τη θέση της στην κοινωνία, ως της τάξης που έχει την ιστορική αποστολή να παλέψει για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, δείχνει την ανειρήνευτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας.

Τα διδάγματα και τα συμπεράσματά της σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεξεργασίες μας φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό που υποφέρει. Μελετά την Ιστορία του και αξιοποιεί τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, ώστε να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, για τη μόνη διέξοδο προς όφελός του, το σοσιαλισμό και την οριστική απαλλαγή του από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά ο καπιταλισμός.

Το ΚΚΕ παραμένει «το πιο νέο» κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Στην 100χρονη πορεία του αναδείχθηκε σ' αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στις αντιξοότητες της ταξικής πάλης και προχωρά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ