Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παραπομπή Ρουσέφ από τη Βουλή, έπεται η Γερουσία

Κορυφώνεται η ενδοαστική φαγωμάρα

Από τους πανηγυρισμούς για την ψηφοφορία στη Βουλή κατά της Ρουσέφ όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος, στην ...αναζήτηση καλύτερου σφαγέα των δικαιωμάτων του
Από τους πανηγυρισμούς για την ψηφοφορία στη Βουλή κατά της Ρουσέφ όπου εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος, στην ...αναζήτηση καλύτερου σφαγέα των δικαιωμάτων του
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική φαγωμάρα στη Βραζιλία μετά την ψηφοφορία τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Η κάτω Βουλή της χώρας, με 367 υπέρ, 137 κατά, 7 αποχές και 2 που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία, ενέκρινε την παραπομπή της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, ειδικά σε σχέση με τον ενεργειακό κολοσσό «Πετρομπράς», όπου επίσης εξετάζεται η εμπλοκή του πρώην Προέδρου Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, που διορίστηκε πρόσφατα υπουργός Επικρατείας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την Κυριακή συγκεντρώσεις πολιτών υπέρ και κατά της κυβέρνησης, με τους πρώτους να μιλάνε για «συνταγματικό πραξικόπημα και φασισμό» και τους δεύτερους για «δημοκρατική αλλαγή και κάθαρση».

Εδώ και αρκετό καιρό, η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό αρχικά του φιλελεύθερου Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), του Προοδευτικού Κόμματος (PP), του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (PRB) και του Εργατικού Κόμματος (PTB). Τον κυβερνητικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε στις αρχές του χρόνου, στήριζαν έως τώρα (296 βουλευτές στο σύνολο των 513) το Κόμμα Εργατών (PT) της Ρουσέφ και ακόμα 11 αστικά κόμματα, αλλά και το ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB). Τώρα αμφισβητείται με το πρόσχημα της διαφθοράς και από τα μέσα και από την αντιπολίτευση, με κυρίαρχο το λεγόμενο δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB). Στην πραγματικότητα, η αστική τάξη της Βραζιλίας φαίνεται να ποντάρει σε άλλο «άλογο» από αυτό της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντά της με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Σήμερα, με δεδομένη την καπιταλιστική κρίση (πτώση στο ΑΕΠ γύρω στο 4% το 2015), επιδιώκεται να παρθούν νέα πιο δραστικά αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει και της επερχόμενης «γιορτής» για το κεφάλαιο, το καλοκαίρι, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο. Την ίδια ώρα, η διαφθορά, που είναι σύμφυτο του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, περιλαμβάνει και τους διαπρίσιους οπαδούς της ...κάθαρσης, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια (PMDB), που επίσης αντιμετωπίζει διώξεις για «δωράκια» 40 εκα. δολαρίων από την «Πετρομπράς».

Η διαδικασία της παραπομπής της Ρουσέφ περνάει τώρα στη Γερουσία, που αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο 10ήμερο του Μάη, για να αποφασίσει εάν θα αποπέμψει τελικά την πρόεδρο. Εκεί απαιτούνται τα 2/3 των 81 γερουσιαστών, δηλαδή 53, που είναι πολύ πιθανόν να συμπληρωθούν με βάση τις αλλαγές στον κυβερνητικό συνασπισμό (έως τώρα είχε 52) και έτσι η Ρουσέφ απαλλάσσεται από τα καθήκοντά της για 180 μέρες, ώστε να γίνει η δίκη, και Πρόεδρος αναλαμβάνει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μισέλ Τέμερ, πρόεδρος του PMDB.

Αναγκαιότητα το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής πάλης

Σε αυτό το νέο σκηνικό που δημιουργείται και τις ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, το Βραζιλιάνικο ΚΚ καλεί το λαό να μην εγκλωβιστεί στην υπεράσπιση της κυβέρνησης Ρουσέφ, που υπηρέτησε από άλλο δρόμο το κεφάλαιο, αλλά ούτε και στη δήθεν καμπάνια κατά της διαφθοράς που στήνει η αντιδραστική αντιπολίτευση. Απευθύνει έκκληση στο λαό να σκεφτεί τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται με όποια μορφή διαχείρισης και να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Σε αυτή την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης, δηλώνει έτοιμο να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις και κινήματα, στον αγώνα για μέτρα υπέρ των άμεσων αναγκών του λαού, στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα έρευνα εναντίον του Τέμερ(2017-09-14 00:00:00.0)
Δικαστής επιτρέπει τις διαδηλώσεις κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες(2016-08-10 00:00:00.0)
Προχωρά η παραπομπή της πρώην Προέδρου σε δίκη(2016-08-06 00:00:00.0)
Προχωρά η διαδικασία αποπομπής της Ρουσέφ(2016-05-06 00:00:00.0)
Πρόταση αποπομπής της Προέδρου Ρουσέφ(2015-12-05 00:00:00.0)
Αίτημα αποπομπής της Ρουσέφ(2015-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ