Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δείξε μου το φίλο σου...

Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν σχεδόν κωμική η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσει τους «φίλους της Ελλάδας» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Την περασμένη βδομάδα ήταν ο Ολάντ, ναι, ο ίδιος που έχει βγάλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους δρόμους της Γαλλίας, με το βάρβαρο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που παρουσίασε. Πιο πριν ήταν η Μέρκελ. Και τώρα είναι οι ΗΠΑ και ο Ντράγκι που θέλουν επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και «χρήμα με τη σέσουλα» στα μονοπώλια μπας και ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία. Να ποιους παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο - πολύ ως «φίλους του λαού», στο γνωστό και χιλιοπαιγμένο γαϊτανάκι του «καλού», του «κακού» και του «άσχημου» που συνοδεύει κάθε διαπραγμάτευση. Εναλλάσσοντας διαρκώς και ανάλογα τους «ρόλους», έτσι που να κρύβεται ο «κορμός» του σεναρίου: Τα νέα, δηλαδή, βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν απαραίτητα το «κλείσιμο της αξιολόγησης» και τα οποία βρίσκονται «χαρτί και καλαμάρι» και στο τρίτο μνημόνιο που περιελάμβανε ρητά και «οψιόν επέκτασης» των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες. Αλλος ένας λόγος, δηλαδή, που χρειάζεται να ανακαλύπτονται κάθε φορά «φίλοι» και «σύμμαχοι» στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για να παρουσιάζονται σαν φίλοι του λαού. Κι άλλος ένας λόγος, ο λαός να κάνει τα δικά του κουμάντα, μακριά από τις λυκοφιλίες των καπιταλιστών.

Αξιοπρέπεια...

«Κατατίθενται, που λέτε, μεθαύριο το ασφαλιστικό και φορολογικό. Μονομερώς; Μονομερώς. Πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου; Μπορεί. Ομως, να, για την αξιοπρέπειά μας, ρε γαμώτο...». Τάδε έφη αρθρογράφος στην «Αυγή της Κυριακής», αποδεικνύοντας και πάλι ότι για να υπερασπιστείς τη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, όπως τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη φοροκαταιγίδα στα λαϊκά στρώματα, πρέπει πραγματικά να αφήσεις πίσω... κάθε αξιοπρέπεια.

Το σόου των Εξεταστικών

Πολλές ήταν οι Εξεταστικές Επιτροπές που συστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων για το ποιος φοβάται τη διαφάνεια και ποιος την επιδιώκει, ποιανού τα χέρια είναι καθαρά και ποιανού βρώμικα, ποιος υποθάλπει τη διαφθορά και ποιος την πολεμάει. Θυμίζουμε ότι Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή έγιναν για υποθέσεις όπως η παράδοση Οτσαλάν, τα δομημένα ομόλογα, η «Ζήμενς», το έλλειμμα του 2009 και η ΕΛΣΤΑΤ, οι εξοπλισμοί, το Βατοπέδι, οι υποκλοπές και πολλά ακόμη. Για καθεμιά από αυτές τις υποθέσεις πολύ μελάνι χύθηκε και πολλές τηλεοπτικές ώρες γέμισαν με αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, στους εκπροσώπους των κομμάτων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και στα κανάλια. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πέρα από το γεγονός ότι την περίοδο που λειτουργούσαν αυτές οι Επιτροπές, πρόσφεραν ανεξάντλητο υλικό για ψευτοκαβγάδες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε, ούτε βέβαια εξαλείφθηκε η διαφθορά. Επομένως, ούτε και τώρα πρέπει ο λαός να τρέφει προσδοκίες ότι κάτι συνταρακτικό θα βγει από τις Επιτροπές που συστήνει η Βουλή. Στο τέλος του ...σόου, τα φώτα θα σβήσουν και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι από το ρόλο που υποδύθηκαν, με σκηνικό ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι, όπου η σύμπλεξη του κράτους με τα μονοπώλια είναι στο DNA του και αποτελεί τη μόνιμη πηγή διαφθοράς και σκανδάλων.

Με το σπαθί τους

«Μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν δυο μήνες, υπεγράφη τελικά (...) η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας "Waste Solutions AE" με τους 29 (πρώην) εργαζόμενους του Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης Ηρακλείου Κρήτης (...) Αποδεικνύεται ότι η σθεναρή πίεση των τοπικών φορέων και της κυβέρνησης μπορούν να αποτρέπουν απολύσεις και να αντιμετωπίζουν αυθαιρεσίες». Η κυβέρνηση επιχειρεί να οικειοποιηθεί τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων, που τον έδωσαν πεισματικά με το ταξικό τους σωματείο και τη σωματειακή τους επιτροπή. Το ίδιο διάστημα, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση ακολουθούσαν παρελκυστική τακτική, δίνοντας χώρο και χρόνο στην εργοδοσία. Χαρακτηριστικά, την ώρα που οι εργαζόμενοι ξημεροβραδιάζονταν στην πύλη του εργοστασίου, ο υπουργός Εργασίας απαντούσε ως εξής σε Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με τη δυνατότητα που έχει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τη σύγκληση τριμερών συμφιλιωτικών συναντήσεων στο υπουργείο, όπου προσπαθούμε, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας, να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας». Τη «νομιμότητα» επικαλούνταν η κυβέρνηση, όπως και η εργοδοσία, για να απαλλαγεί από το παλιό προσωπικό και να το αντικαταστήσει με νέο φτηνότερο. Αυτή τη «νομιμότητα» αμφισβήτησαν και αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι και βγήκαν με το σπαθί τους νικητές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1587 Ο πρώην πειρατής Βρετανός, ναύαρχος σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της ελισαβετιανής βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.

1772 Γεννιέται ο Αγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο, ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων. Κύριο έργο του ήταν οι «Αρχές πολιτικής οικονομίας και δημοσιονομίας» (1817). Ο Μαρξ σημείωνε ότι η μεγάλη συμβολή του Ρικάρντο στην Πολιτική Οικονομία βρίσκεται στο ότι επιχείρησε να μελετήσει τις οικονομικές σχέσεις του καπιταλισμού βασιζόμενος στη θεωρία της αξίας της εργασίας. Ετσι, δινόταν η δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι εσωτερικοί νόμοι του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ο Ρικάρντο αντέκρουσε τη θέση του Ανταμ Σμιθ ότι δήθεν η αξία καθορίζεται από την εργασία μόνο «στην πρωτόγονη κατάσταση της κοινωνίας» και απέδειξε ότι η αξία των εμπορευμάτων, της οποίας μοναδική πηγή είναι η εργασία του εργάτη, αποτελεί τη βάση των εισοδημάτων των διαφόρων τάξεων της αστικής κοινωνίας: του εργατικού μισθού, του κέρδους, του τόκου και της εγγείου προσόδου.

1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, Αγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

1906 Πεθαίνει ο Γάλλος Φυσικός Πιερ Κιουρί (βραβείο Νόμπελ 1903).

1931 Στο χωριό Μεταλλικό Κιλκίς, η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Σκοτώθηκαν 2 αγρότες.

1936 Διαμαρτυρόμενοι για το κύμα εγκατάστασης Εβραίων, οι Αραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών που ελέγχουν την περιοχή.

1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία, τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.

1943 Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα τις εργασίες του το Β' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (19-25/4/1959).

1964 Συγκροτείται η Ανανεωτική Ομάδα Δημοκρατικής Αριστεράς (ΑΟΔΑ) με επικεφαλής τον Λευτέρη Αποστόλου, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασική της κατεύθυνση η στενότερη συνεργασία με την Ενωση Κέντρου.

1967 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτος καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας, 1949-1963.

1970 Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, οι Ομοσπονδίες Λιμενεργατών της Ιταλίας αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τα ελληνικά πλοία από τις 19 έως τις 26 του Απρίλη.

1971 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό εργαστήριο «Σαλιούτ». Τέσσερις μέρες αργότερα, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» συνδέεται με το «Σαλιούτ» και «αποβιβάζει» τρεις Σοβιετικούς επιστήμονες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org