Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφωνίες για την άρση της ασυλίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαφωνίες εμφανίζονται ενόψει της τελικής συζήτησης που θα γίνει στο Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, στην Τουρκία. Αν και αρχικά το φιλοκουρδικό HDP είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση, ο πρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε προχτές ότι μια τέτοια άρση «είναι μεγάλο λάθος. Καθώς αποτελεί τρόπο για (να λάβει κάποιος) πολιτική εκδίκηση». Σήμερα, κατά του Ντεμιρτάς εκκρεμούν 62 μηνύσεις, οι περισσότερες από κάθε άλλο βουλευτή. Ακόμα, 328 μηνύσεις εκκρεμούν και για άλλους 45 βουλευτές του HDP συνολικά.

Διαφωνίες διατυπώνονται όμως και εντός του σοσιαλδημοκρατικού CHP, όπου αν και η σημερινή ηγεσία έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης άρσης της ασυλίας, υπάρχουν βουλευτές που ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν.

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε νέες προσαγωγές ατόμων που φέρεται να συνδέονται με το «παράλληλο κράτος» (όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι συνεργάτες του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν αντιπάλου του, Φετουλάχ Γκιουλέν). Η νέα επιχείρηση που έγινε, είχε ως επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, αλλά επεκτάθηκε συνολικά σε εννιά επαρχίες. Ηδη συνελήφθησαν 88 άνθρωποι, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 140.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αργά προχτές το βράδυ άγνωστοι πέταξαν βομβιστικούς μηχανισμούς στο προαύλιο της έδρας του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ