Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες επισημάνσεις για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα

Θεωρείται ενισχυτική για την «ικανότητα ανάληψης ευθυνών σε διεθνή ζητήματα»

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Μετά τις πρόσφατες αναφορές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που χαρακτήρισε τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας ως «έναν από τους κύριους παράγοντες που επιτρέπει τη διατήρηση ισορροπιών», ήρθε η σειρά του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, να εξάρει τη μεγάλη σημασία που αποκτά η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» και στην κινεζική τηλεόραση CCTV, ο Αντόνοφ εξήγησε ότι αυτή «αποσκοπεί στη διασφάλιση των εδαφών μας, αλλά επίσης στη βελτίωση της ικανότητάς μας να αναλάβουμε ευθύνη σε διεθνή ζητήματα». Πρόσθεσε ακόμα ότι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις βοηθούν στην αμοιβαία γνωριμία και κατανόηση, ενώ είναι «βοηθητικές για κάθε ειρηνευτική αποστολή στο μέλλον».

Τις επόμενες μέρες, η ρωσική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, με τη συμμετοχή 500 στρατιωτικών ανώτατων και ανώτερων αξιωματούχων από 80 χώρες. Οπως διευκρίνισε ο Αντόνοφ, η συνάντηση θα εστιάσει στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, αλλά ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η κατάσταση που αφορά την «ασφάλεια» σε Ασία - Ειρηνικό.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί για να δυναμώσουμε την ασφάλεια της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στην απειλή της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, την οποία τον τελευταίο καιρό η Ρωσία συνδέει όλο και περισσότερο με την κατάσταση στο Αφγανιστάν (όπου εκτιμά ότι διευρύνεται η δράση διαφόρων «εξτρεμιστών»).

O Αντόνοφ επέκρινε, μεταξύ άλλων, και τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν σε Ασία - Ειρηνικό το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο, εκτός από το να αποτελεί ευθεία απειλή για Κίνα και Ρωσία, έχει ευρύτερες συνέπειες στην υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας. Συγκεντρώνοντας πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και βομβαρδιστικά στην περιοχή, αλλά και δημιουργώντας διάφορα είδη στρατιωτικών βάσεων, οι ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, συμπλήρωσε ακόμα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε (χωρίς το σχετικό ρεπορτάζ να δώσει άλλες διευκρινίσεις) ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να λάβουν πρωτοβουλία και να κάνουν κοινές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση ενός νέου και ευρύτερου συστήματος ασφάλειας.

Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ, την Κυριακή ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος (που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή) προσγειώθηκε στα νησιά Νάνσα («Νάνσα» για την Κίνα, «Σπράτλι» για άλλες χώρες όπως οι Φιλιππίνες) για να μεταφέρει σε νοσοκομείο τρεις εργάτες σε έργα υποδομής που το Πεκίνο συνεχίζει.

Τα «Νάνσα» και τις υποδομές που κατασκευάζονται εκεί επιθεώρησε πριν από κάποιες μέρες και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Φαν Τσανγκλονγκ, συνοδευόμενος από στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το «Ρόιτερς», αντέδρασαν έντονα τόσο στην εμφάνιση του στρατιωτικού αεροσκάφους όσο και των στρατιωτικών αξιωματούχων, θεωρώντας τις εξελίξεις αυτές ενδεικτικές των προθέσεων του Πεκίνου να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ