Τρίτη 19 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Διεργασίες και παζάρια σε όλο το φάσμα

Στο φόντο των αντιλαϊκών παζαριών για την «αξιολόγηση» και της αντανάκλασής τους στο αστικό πολιτικό σύστημα, συνεχίζονται και οι διεργασίες στο χώρου του «κέντρου» και της «κεντροαριστεράς», με συγκλίσεις, διαφοροποιήσεις και «εκκρεμότητες».

Ενδεικτικά, οι επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά και του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, χαιρέτισαν και οι δύο το Σάββατο σε εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», χωρίς, ωστόσο, να εκπέμψουν ταυτόσημο σήμα.

Η Φ. Γεννηματά επέμεινε: «Συγκροτήσαμε μαζί, με το Ποτάμι, το Δίκτυο, αλλά και πολλούς ανεξάρτητους πολίτες (...) την Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις (...) Η Επιτροπή θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο και ελπίζω πραγματικά μέσα στο χρονικό διάστημα του διμήνου που έχουμε καθορίσει, να μας παραδώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, το Κοινό Πλαίσιο των Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων που προσδοκούμε. Αυτό το πολιτικό πλαίσιο, που θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια του διαλόγου με την ίδια κατεύθυνση, την ίδια προσδοκία, τη δημιουργία της Μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Στ. Θεοδωράκης έβαλε πάλι τις ενστάσεις του: «Πρέπει να είμαστε πολλοί. Δεν αρκούν όσοι είναι σήμερα στο Ποτάμι, στις Κινήσεις, τη ΔΗΜΑΡ, την Δράση, το ΠΑΣΟΚ. (...) Το νέο και μεγάλο που όλοι αναζητάμε, θα έρθει αν προστεθεί μια κρίσιμη μάζα από την κοινωνία (...) Ο κορμός - και θέλω να είμαι ξεκάθαρος - του νέου και μεγάλου δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί του χτες (...) Προφανώς έχουμε ανάγκη από αυτούς που έδωσαν τις σωστές μάχες (...) Προφανώς κάποιοι θα είναι και στην πρώτη σειρά. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Ο κορμός θα πρέπει να είναι νέα πρόσωπα».

Ο ίδιος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ερωτηθείς σχετικά με το κάλεσμα συνεργασίας που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν απέκλεισε μια θετική απάντηση: «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις με προοδευτική κεντρώα κατεύθυνση. Οχι συντηρητικές δεξιές λύσεις, αλλά λύσεις κεντρώες». Σημειωτέον, και ο προσανατολισμός του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιάσει τη ΝΔ ως κεντρώο κόμμα, μακριά από τα «άκρα». Παραπέρα, ο Στ. Θεοδωράκης πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε, εάν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής για την κοινωνία».

Μιλώντας στο «MEGA» για το ίδιο θέμα, η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να εμφανιστεί διαφοροποιούμενη, ενώ στο τέλος επανέλαβε την πρότασή της για «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης»: «Οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης, έχουν πρόσημο, δεν είναι καραμέλα. (...) Εχει φορέσει το προσωπείο η ΝΔ του νέου μεταρρυθμιστή και ψάχνει να βρει συμμάχους. Ολοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. (...) Αν ο κ. Θεοδωράκης αισθάνεται ότι έχει κοινό δρόμο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, προφανώς δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και κοινό δρόμο με εμάς. Διότι όταν εμείς μιλάμε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, μιλάμε για αναγκαίους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός σχεδίου για τη χώρα, όπου όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου(2017-08-02 00:00:00.0)
Διεργασίες και κριτική με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου(2016-04-12 00:00:00.0)
Ψάχνει δρόμους για την ανασύνθεση του «κέντρου»(2016-04-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης πάνω σε ζητούμενα του κεφαλαίου(2016-02-24 00:00:00.0)
Διεργασίες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου(2016-01-31 00:00:00.0)
Ενταση και επιτάχυνση διεργασιών(2016-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ