Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Αόριστα ευχολόγια

Δοξάστε τους...
Δοξάστε τους...
ΓΕΝΟΒΑ.-

Με μία γενικόλογη, αόριστη τελικά ανακοίνωση, που θυμίζει σούπα που δίνουν στους βαριά ασθενείς στα νοσοκομεία, και επισήμως έληξαν οι εργασίες της Συνόδου των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη και της Ρωσίας. Εργασίες και αποφάσεις που δεν έδειξαν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, καθώς θα ήθελαν τουλάχιστον οι αναλυτές και τα διεθνή ΜΜΕ, που μάλλον αρνητικά σχολίασαν τη σύνοδο των ηγετών, παρότι θα ήθελαν να έχουν κάποια σημαντική απόφαση να αντιπαραβάλουν στα όσα έγιναν στους δρόμους της Γένοβας.

Το πιο ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας είναι ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στο θέρετρο Κανανάσκις, στην πολιτεία της Αλμπέρτα του Καναδά - στο καναδικό τμήμα των Βραχωδών Ορέων - από τις 26 έως τις 28 Ιούνη του 2002. Μακριά από τον πραγματικό κόσμο, απομονωμένου κοντά στο Αρκτικό Κύκλο. Ο φόβος των διαδηλωτών ή όχι μόνο;

Εξάλλου, ανάμεσα στις ποικίλες συζητήσεις και δηλώσεις των ηγετών του G8, ένα ακόμη θέμα ήταν και η συνέχεια της ύπαρξής της, με την κατάργησή της ή τη διεύρυνσή της, όπως τουλάχιστον τόνισε ο οικοδεσπότης και προεδρεύων της συνάντησης και Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ουδείς εκ των υπολοίπων δεν αντιτάχθηκε σε αυτή την προοπτική, παρά μόνο ο Τόνι Μπλερ. Ο Εργατικός Ερετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των Συνόδων, τονίζοντας ότι «οι μεγάλες διεθνείς Σύνοδοι, όπως η G8 στη Γένοβα, επιτρέπουν στους ηγέτες των κρατών να επιλύσουν ευαίσθητα ζητήματα και επομένως χρειάζεται να συνεχιστούν, σε πείσμα των βίαιων διαδηλώσεων που τις συνοδεύουν»...

Κατά τ' άλλα, το τελικό ανακοινωθέν, αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της «Ομάδας των Οκτώ» τάσσονται υπέρ μιας «ευρείας συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, και υπέρ της έναρξης μιας δημόσιας συζήτησης για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν του G8. «Θα προωθήσουμε νέες λύσεις, βασισμένες σε μια ευρεία συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα»... «Είμαστε αποφασισμένοι η παγκοσμιοποίηση να λειτουργήσει για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους φτωχούς του κόσμου. Το να εντάξουμε τις πιο φτωχές χώρες στην παγκόσμια οικονομία είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε στις βασικές τους επιδιώξεις». Το αποτελούμενο από πέντε σελίδες κείμενο της τελικής ανακοίνωσης είναι αφιερωμένο στα ζητήματα της μείωσης του χρέους, τη μόνιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Οι ηγέτες των χωρών του G8 ανακοίνωσαν επίσης ότι το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS και τις μολυσματικές ασθένειες που θα πρέπει να λειτουργήσει «πριν από το τέλος του έτους», θα έχει στη διάθεση του επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανεβάζει τους πόρους του σε 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Διαβεβαιώνοντας ότι θεωρούν όλοι αναγκαία τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οι χώρες του G8 διαπίστωσαν τη μεταξύ τους διαφωνία με το Πρωτόκολλο του Κιότο και την επικύρωσή του που αρνούνται οι ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αραβική Ανοιξη»: Ο νέος μοχλός ιμπεριαλιστικής διείσδυσης(2011-05-29 00:00:00.0)
Επεμβάσεις πίσω απο την «ευαισθησία»(2009-06-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-06-18 00:00:00.0)
Ο φαύλος κύκλος της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης(2002-06-30 00:00:00.0)
«Ενότητα» και «βοήθεια» προς τρίτους κατά της «τρομοκρατίας»(2002-06-14 00:00:00.0)
Κόντρα στην «ιερή συμμαχία»(2001-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ