Τρίτη 24 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μεταπολίτευση στα μέτρα του εκσυγχρονισμού

Πλήθη κόσμου πανηγυρίζουν τη πτώση της δικτατορίας
Πλήθη κόσμου πανηγυρίζουν τη πτώση της δικτατορίας
Στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής, προσπαθεί να φέρει τη σημασία της σημερινής 27ης επετείου από την κατάρρευση της δικτατορίας 1967-1974 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με μήνυμα που εξέδωσε υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ σήμερα ο Κ. Σημίτης επισκέπτεται τη Γυάρο, τόπο εξορίας χιλιάδων αγωνιστών, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο «σινούκ» του Στρατού.

Στο εν λόγω μήνυμά του ο Κ. Σημίτης, αφού επισημαίνει ότι «ο ιστορικός κύκλος της Μεταπολίτευσης δε σημαίνει μόνο την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και την περαιτέρω εμπέδωση της πολιτικής Δημοκρατίας», διαπιστώνει ότι «οι αγώνες όλων των Ελλήνων για τη Δημοκρατία στο μεγαλύτερο μέρος τους δικαιώθηκαν», για να προσθέσει ότι «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» στα πλαίσια βέβαια της... «κοινής μας πορείας». Σε αυτό τον ύμνο υποκρισίας ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι «ζητούμενο είναι η συνεχής εμβάθυνση και διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» και ότι «στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η καθημερινή και επίμονη προσπάθειά μας». Αναφέρεται ακόμα στην Κύπρο, για την οποία επισημαίνει ότι «η πληγή της είναι ακόμα ανοιχτή».

Στο ανάλογο μήνυμα που το υπογράφουν, εκτός από τον Κ.Σημίτη και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι σήμερα 27 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας «οι δημοκρατικοί θεσμοί διευρύνθηκαν και ενισχύθηκαν, κατοχυρώθηκε η δημοκρατική νομιμότητα και στέριωσε η δημοκρατία». Και σημειώνεται ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με εύρωστη οικονομία, με κύρος, διεθνή αναγνώριση, σύγχρονους θεσμούς και στέρεα δημοκρατία».

Τα κόμματα

O πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής σε χαιρετισμό του στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες για την επέτειο το ινστιτούτο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ επισήμανε ότι «σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Ελληνες υιοθετούμε τις ίδιες κατευθύνσεις. Μαχόμαστε για τα ίδια προβλήματα. Εχουμε τις ίδιες αγωνίες για το αύριο. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εξελίξεις απαιτούν επίσπευση των δράσεων και συνένωση των προσπαθειών μας». Αναφερόμενος ειδικά στη ΝΔ είπε ότι «το δικό μας χρέος είναι σήμερα πασιφανές και επιτακτικό. Να παλέψουμε για ακόμη περισσότερη ποιότητα στη Δημοκρατία. Για πιο ισχυρή και περήφανη πατρίδα. Για μια κοινωνία συμμετοχής, συνοχής και ανθρωπιάς».

Σε μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ τονίζεται ότι η σημερινή επέτειος «σηματοδοτεί τη διαχρονική σημασία των αγώνων για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο» και γίνεται αναφορά στην «κοινωνική αφύπνιση» που εκφράστηκε πρόσφατα με τις μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα και το Γκέτεμοργκ που «δίνουν ένα νέο περιεχόμενο, μια νέα δυναμική και ελπίδα στην αγώνα εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε μήνυμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο σήμερα η τύχη της Κύπρου και η πορεία των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων να αφήνονται στη βούληση και στις μεσολαβήσεις των ηθικών αυτουργών της Κυπριακής τραγωδίας». Και προσθέτει: «Το ΔΗΚΚΙ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής τμήματος ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ