Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Ενισχύει την επιχειρηματική δράση στον αγροτικό τομέα

Η κυβέρνηση συμπληρώνει το πλαίσιο που διαμορφώθηκε με παλιότερους νόμους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δουλεύουν ήδη σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις και αυτή τους τη λειτουργία έρχεται να ενισχύσει η κυβέρνηση
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δουλεύουν ήδη σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις και αυτή τους τη λειτουργία έρχεται να ενισχύσει η κυβέρνηση
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Με αυτό τακτοποιείται ό,τι είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, που θα δρουν με την «ταμπέλα» του αγροτικού συνεταιρισμού.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι συνέχεια των αντιαγροτικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την άρση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων παραμένουν, για τη συμμετοχή Νομικών Προσώπων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τη σύμπραξη αγροτικών συνεταιρισμών με επιχειρηματικούς ομίλους. Στο εξής, μέλη συνεταιρισμών μπορούν να γίνουν και ανώνυμες εταιρείες, χωρίς προς το παρόν να έχουν δικαίωμα ψήφου στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η κατάργηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020, που ξεκληρίζει σταδιακά τη φτωχομεσαία αγροτιά, για να συγκεντρώσει γη, παραγωγή και επιδοτήσεις στα χέρια των καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, να δώσει δηλαδή «γη και ύδωρ» στους μονοπωλιακούς ομίλους. Επισήμανε ότι είναι συρραφή των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με «βελτιωμένες» για τους μεγαλοαγρότες κάποιες παραγράφους.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στα άρθρα που αφορούν την κατάργηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ. Οπως ανέφερε, το ΚΚΕ κατήγγειλε επί χρόνια αυτά τα «τρωκτικά» και το γεγονός ότι τώρα καταργούνται δεν λέει κάτι, αφού έχουν φέρει σε πέρας την αποστολή τους ως «δούρειος ίππος» της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των συμφερόντων των αγροτών.

Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι μένουν στον αέρα οι 19 εργαζόμενοι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι' αυτούς. Ξεκρέμαστοι έχουν μείνει και εκατοντάδες υπάλληλοι των συνεταιρισμών από τις διαλύσεις και τις συγχωνεύσεις, όπως για παράδειγμα οι 140 εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, η οποία από το 2012 βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Οσον αφορά τα άλλα κόμματα, η ΝΔ τάχθηκε «κατά», επειδή το νομοσχέδιο δεν έχει τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής Μ. Τζελέπης, «ο συνεταιρισμός είναι επιχείρηση» και το νομοσχέδιο «θέτει περιορισμούς στο μάνατζμεντ, στα πρότυπα Κορέας».

Θετική χροιά και άρθρα «βρήκαν» στο νομοσχέδιο το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα για το νομοσχέδιο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, από την οποία έγιναν και «εποικοδομητικές» προτάσεις για να μη μείνουν οι διατάξεις του «στα χαρτιά». Ωστόσο, για δημαγωγικούς λόγους, στο τέλος δήλωσε ότι επιφυλάσσεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ