Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12402

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Κλειδώνουν» οι ανατροπές στο νόμο - λαιμητόμο

Ζήτημα ημερών, με ορόσημο τη Μεγάλη Βδομάδα, η ολοκλήρωση και κατάθεση του νόμου


ΣΕΛ.  15
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  10

«Φάκα» αντιλαϊκών μέτρων, με «τυράκι» το χρέος

Το «τυράκι» της ελάφρυνσης του χρέους - είτε με βάση το σχέδιο του ΔΝΤ είτε αυτό της ΕΕ/Γερμανίας - δεν μπορεί να κρύψει τη «φάκα» των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση επιταχύνει, με Ασφαλιστικό πολύ χειρότερο απ' το αρχικό σχέδιο, με αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Δηλαδή με όλα αυτά που προβλέπει το 3ο μνημόνιο, την κατά γράμμα εφαρμογή του οποίου έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο συλλαλητήριο

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή στην Αθήνα της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή από την Πάτρα, έχει αρχίσει.

Την Κυριακή, 10 Απρίλη, κανείς δεν πρέπει να λείψει από το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Επιτροπές Ανέργων στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας αγκαλιάστηκε από δεκάδες εργατικά σωματεία, φορείς του κινήματος, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που συμβάλλουν έμπρακτα στην υλοποίηση και την επιτυχία της.

Ηδη, η πορεία καταγράφεται ως ένα σημαντικό γεγονός, μια μαζική λαϊκή διαδήλωση. Δεν αναδεικνύει μόνο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά δείχνει και τις πραγματικές αιτίες.

Πιέζει να παρθούν άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση που παλεύουν τα Συνδικάτα, για την ανακούφιση και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Στηρίζει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, συμβάλλει στην πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θέλει να αναδείξει και το συλλαλητήριο της υποδοχής στο Σύνταγμα και ταυτόχρονα να αποτελέσει βήμα αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που οξύνεται σε όλα τα μέτωπα.

Η κορύφωση της πορείας αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, με στόχο να κλείσει η «αξιολόγηση» με νέα μέτρα σε βάρος του λαού.

Ενας καινούργιος γύρος της επίθεσης ξεκινάει με τη νομοθέτηση αυτών των μέτρων σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια και έπεται συνέχεια με τα Εργασιακά, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να μπουν περισσότερα εμπόδια στην απεργία.

Ολα αυτά τα μέτρα, αλλά και όσα προηγήθηκαν, είναι κρίκοι στην αλυσίδα των ανατροπών που νομοθετούν οι κυβερνήσεις, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να υπηρετήσουν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αυτόν το στόχο του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι και ο λαός θα τον πληρώσουν με νέες περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με νέα πλήγματα στο λαϊκό εισόδημα, με ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, που θα φέρουν καινούργιες και ευκολότερες για την εργοδοσία απολύσεις.

Για όλα αυτά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι άλλοι φορείς του κινήματος, που την Κυριακή υποδέχονται τους οδοιπόρους από την Πάτρα, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα. Ο καθένας με την οικογένειά του, με γνωστούς και φίλους, με συναδέλφους και συγγενείς.

Να αποτελέσει το συλλαλητήριο της υποδοχής μια πραγματικά μαζική λαϊκή διαδήλωση, που θα εκπέμπει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν το βάζουν κάτω, όπως δεν το έβαλαν κάτω και οι οδοιπόροι που εκείνη τη μέρα θα τερματίζουν στο Σύνταγμα. Οτι οργανώνονται, διεκδικούν και παλεύουν, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να αποσπάσει συναίνεση, να τρομοκρατήσει, να καλλιεργήσει προσδοκίες και κλίμα ανοχής.

Τις μέρες που απομένουν, να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε το συλλαλητήριο την Κυριακή στο Σύνταγμα να συμβάλει με τη μαζικότητα και τον παλμό του στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, στην καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, με αιχμή το Ασφαλιστικό.


ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Στην Κόρινθο έφτασε χτες, στους Αγ. Θεοδώρους σήμερα

Συλλαλητήριο - συναυλία την Κυριακή στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα για την υποδοχή της μεγάλης πορείας από την Πάτρα

Αντίστροφα μετρά πλέον τα χιλιόμετρα η μεγάλη πορεία ενάντια στην ανεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή από την Πάτρα και θα φτάσει την Κυριακή το απόγευμα στο Σύνταγμα. Εχοντας διανύσει ήδη 132 χιλιόμετρα μέχρι την Κόρινθο, όπου έφτασε χτες, θέλει ακόμα 88 έως τον τερματισμό της, και βρίσκεται ήδη εντός μιας ζώνης όπου εναλλάσσονται στη διαδρομή κουφάρια εργοστασίων και σύγχρονα εργασιακά γκέτο.


ΣΕΛ.  12   -   13

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης», λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ, δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή. Θα κυκλοφορήσει ξανά το Σάββατο 9/4/2016.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-«ΦΟΡΟΥΜ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ»
Προσήλωση στις πάγιες επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

ΣΕΛ.  3
ΑΡΘΡΟ
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το γάλα

ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ισχυρότεροι μηχανισμοί παρακολούθησης με «έξυπνα σύνορα»

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ