Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πόλεμος

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας στο Μάλι, όπου γερμανικές δυνάμεις ενισχύουν την ειρηνευτική αποστολή των κυανοκράνων του ΟΗΕ, και στη Συρία. «Αντιλαμβάνομαι πως ήταν μία δύσκολη απόφαση, γιατί από μία άποψη σήμαινε εξέλιξη της γερμανικής πολιτικής (...) Οι δύο χώρες μας πρέπει να συμφωνήσουν σε μια δημοσιονομική προσπάθεια για την Αμυνα. Και επίσης να αναλάβουν δράση εκτός Ευρώπης. Ας μην στηριζόμαστε σε άλλη δύναμη, ακόμη και φιλική να είναι αυτή, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ολάντ (ηλεκτρονικό «Βήμα», 6/4/2016). Είναι γνωστό ότι η Γαλλία διεξάγει πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική, ενώ το ίδιο κάνει και στη Συρία. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση, παρότι με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορούσε να διεξάγει στρατιωτική δράση έξω από τα σύνορά της, τώρα αποφάσισε να το κάνει και μάλιστα έχει στρατό στο Αφγανιστάν, ενώ η προσέγγισή της πρόσφατα με την Τουρκία δημιουργεί γέφυρες για ανάλογη δράση στη Μέση Ανατολή. Κάλεσμα, λοιπόν, για ενεργό αυτοτελή πολεμική ιμπεριαλιστική δράση της Γερμανίας ή και των δύο μαζί. Οπως και να 'χει, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι παρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο, με κινδύνους για νέα ολοκαυτώματα λαών.

Ο δρόμος είναι μπροστά μας

Με μια παράξενη σηματοδότηση υποδέχτηκε η Κόρινθος τη μεγάλη πορεία για την ανεργία που ξεκίνησε από την Πάτρα για να φτάσει στην Αθήνα. Από τη Βιομηχανική Ζώνη έως και μέσα στο κέντρο, σε κάθε κολόνα ήταν κολλημένη μια πικέτα με το όνομα ενός εργοστασίου και τον αριθμό των ανέργων που άφησε πίσω του. Στην επικράτεια της ίδιας πόλης υπάρχουν επιχειρήσεις που και μέσα στην κρίση, βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι, δηλαδή τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργατών, έχουν τρελά κέρδη. Σ' αυτήν την πραγματικότητα απαντά το σύνθημα - αίτημα της πορείας «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Που για να ικανοποιηθεί, απαιτεί όχι μόνο να διανυθούν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα στο δρόμο του αγώνα, αλλά και να αποκτά αυτός ο αγώνας όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά συνολικής αντιπαράθεσης μ' ένα σύστημα που και στην κρίση του και στην ανάπτυξή του καταστρέφει την εργατική δύναμη. Το 'πε απλά, σε μια από τις συνεντεύξεις του χτες, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης: «Εφόσον αυτοί που κάνουν κουμάντο δεν μπορούν να βρουν λύση, να τους κάνουμε πέρα, να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας. Ο δρόμος είναι μπροστά μας».

Ενδοχώρα

Τη διοργάνωση του 1ου «Διαβαλκανικού Συνεδρίου», τον Ιούλη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, στους πρέσβεις των βαλκανικών χωρών. «Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας και της προώθησης ισχυρών διακρατικών οικονομικών σχέσεων, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία στενότερων οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και την ευρύτερη ενίσχυση τη εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας μας», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Αλλωστε, στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΔΕΘ και τη συνδρομή των Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών Φορέων της Θεσσαλονίκης, θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από τις βαλκανικές χώρες. «Κύρια θεματική του Συνεδρίου θα είναι ο κλάδος τροφίμων και ποτών, ενώ έμφαση θα δοθεί σε θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα καθώς και της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ», διευκρινίζεται περαιτέρω. Μεγάλη αγορά για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους η «ενδοχώρα» - όπως την αποκαλούν - της βαλκανικής, και δεν πρόκειται να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Ειδικά αν έχουν την τόσο ενεργή για το κεφάλαιο στήριξη μιας κυβέρνησης όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδιέξοδα...

«Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών» για το έτος 2016 - 2017 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Επανέλαβε, δε, για πολλοστή φορά ότι «στόχος» του είναι 20.000 μόνιμοι διορισμοί σε βάθος τριετίας, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μία εξαγγελία που πλέον έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα μίας κυβέρνησης η οποία, στους 14 μήνες που μετρά, δεν διόρισε κανέναν στα σχολεία.

Οι αλλαγές στις λίστες αναπληρωτών που επέρχονται, είναι στην πραγματικότητα άλλο ένα βήμα προς τα αδιέξοδα που διατηρεί η πολιτική των περικοπών δαπανών σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πως μόνη διέξοδος για το σχολείο είναι ο διορισμός εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση τις ανάγκες.

Και τη στιγμή που ξεκαθαρίζει πως και του χρόνου τα σχολεία θα στελεχώνουν αναπληρωτές αντί μονίμων, αναδεικνύονται οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι οποίες καλλιέργησαν κλίμα αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς, πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα. Η δε ΟΛΜΕ, αντί για το δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, επιλέγει το ρόλο του «αρωγού» στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, προσφέροντας μάλιστα γνωμοδότηση και πρόταση νόμου στο υπουργείο για διορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα των εξαγγελιών και των «στόχων»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ. Στην επανάσταση του 1848, στη Γαλλία, ο Μποντλέρ βρέθηκε στα οδοφράγματα μαζί με τον εξεγερμένο λαό του Παρισιού, ενώ πολλά έργα του κατόπιν απαγορεύτηκαν «για προσβολή των δημόσιων και των καλών ηθών».

1865 Ο στρατηγός των Νοτίων Ρόμπερτ Εντουαρντ Λι υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στο στρατηγό των Βορείων Ε. Γκραντ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861 - 1865).

1909 Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» το 1946, με τον «Συναγερμό» του Παπάγου το 1951 και το 1952, με την «Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ενωση» (συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε με το Κόμμα των Προοδευτικών που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν αρχηγός) το 1958, με την «Ενωση Κέντρου» το 1961, με την ΕΡΕ το 1964. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων, ενώ το 1973 διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χούντας.

1911 Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

1926 Εκδηλώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα στη Θεσσαλονίκη κατά της δικτατορίας Πάγκαλου με επικεφαλής τους αξιωματικούς Μπακιρτζή, Τσαβέλα και Καρακούφα.

1927 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες. Το ποσό αυτό προερχόταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό κ.λπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες και παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων.

1940 Στη Γαλλία, ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Νταλαντιέ θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1964 Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού. Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων. Από τη συγχώνευση δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

1977 Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

2000 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,79% των ψήφων, έναντι 42,74% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,52%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ