Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πόλεμος

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση για τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας στο Μάλι, όπου γερμανικές δυνάμεις ενισχύουν την ειρηνευτική αποστολή των κυανοκράνων του ΟΗΕ, και στη Συρία. «Αντιλαμβάνομαι πως ήταν μία δύσκολη απόφαση, γιατί από μία άποψη σήμαινε εξέλιξη της γερμανικής πολιτικής (...) Οι δύο χώρες μας πρέπει να συμφωνήσουν σε μια δημοσιονομική προσπάθεια για την Αμυνα. Και επίσης να αναλάβουν δράση εκτός Ευρώπης. Ας μην στηριζόμαστε σε άλλη δύναμη, ακόμη και φιλική να είναι αυτή, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ολάντ (ηλεκτρονικό «Βήμα», 6/4/2016). Είναι γνωστό ότι η Γαλλία διεξάγει πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Αφρική, ενώ το ίδιο κάνει και στη Συρία. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση, παρότι με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορούσε να διεξάγει στρατιωτική δράση έξω από τα σύνορά της, τώρα αποφάσισε να το κάνει και μάλιστα έχει στρατό στο Αφγανιστάν, ενώ η προσέγγισή της πρόσφατα με την Τουρκία δημιουργεί γέφυρες για ανάλογη δράση στη Μέση Ανατολή. Κάλεσμα, λοιπόν, για ενεργό αυτοτελή πολεμική ιμπεριαλιστική δράση της Γερμανίας ή και των δύο μαζί. Οπως και να 'χει, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι παρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο, με κινδύνους για νέα ολοκαυτώματα λαών.

Ο δρόμος είναι μπροστά μας

Με μια παράξενη σηματοδότηση υποδέχτηκε η Κόρινθος τη μεγάλη πορεία για την ανεργία που ξεκίνησε από την Πάτρα για να φτάσει στην Αθήνα. Από τη Βιομηχανική Ζώνη έως και μέσα στο κέντρο, σε κάθε κολόνα ήταν κολλημένη μια πικέτα με το όνομα ενός εργοστασίου και τον αριθμό των ανέργων που άφησε πίσω του. Στην επικράτεια της ίδιας πόλης υπάρχουν επιχειρήσεις που και μέσα στην κρίση, βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι, δηλαδή τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργατών, έχουν τρελά κέρδη. Σ' αυτήν την πραγματικότητα απαντά το σύνθημα - αίτημα της πορείας «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Που για να ικανοποιηθεί, απαιτεί όχι μόνο να διανυθούν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα στο δρόμο του αγώνα, αλλά και να αποκτά αυτός ο αγώνας όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά συνολικής αντιπαράθεσης μ' ένα σύστημα που και στην κρίση του και στην ανάπτυξή του καταστρέφει την εργατική δύναμη. Το 'πε απλά, σε μια από τις συνεντεύξεις του χτες, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης: «Εφόσον αυτοί που κάνουν κουμάντο δεν μπορούν να βρουν λύση, να τους κάνουμε πέρα, να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας. Ο δρόμος είναι μπροστά μας».

Ενδοχώρα

Τη διοργάνωση του 1ου «Διαβαλκανικού Συνεδρίου», τον Ιούλη στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, στους πρέσβεις των βαλκανικών χωρών. «Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας και της προώθησης ισχυρών διακρατικών οικονομικών σχέσεων, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία στενότερων οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και την ευρύτερη ενίσχυση τη εξαγωγικής προσπάθειας της χώρας μας», αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Αλλωστε, στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΔΕΘ και τη συνδρομή των Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών Φορέων της Θεσσαλονίκης, θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από τις βαλκανικές χώρες. «Κύρια θεματική του Συνεδρίου θα είναι ο κλάδος τροφίμων και ποτών, ενώ έμφαση θα δοθεί σε θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα καθώς και της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ», διευκρινίζεται περαιτέρω. Μεγάλη αγορά για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους η «ενδοχώρα» - όπως την αποκαλούν - της βαλκανικής, και δεν πρόκειται να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Ειδικά αν έχουν την τόσο ενεργή για το κεφάλαιο στήριξη μιας κυβέρνησης όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδιέξοδα...

«Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών» για το έτος 2016 - 2017 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Επανέλαβε, δε, για πολλοστή φορά ότι «στόχος» του είναι 20.000 μόνιμοι διορισμοί σε βάθος τριετίας, ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μία εξαγγελία που πλέον έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα μίας κυβέρνησης η οποία, στους 14 μήνες που μετρά, δεν διόρισε κανέναν στα σχολεία.

Οι αλλαγές στις λίστες αναπληρωτών που επέρχονται, είναι στην πραγματικότητα άλλο ένα βήμα προς τα αδιέξοδα που διατηρεί η πολιτική των περικοπών δαπανών σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πως μόνη διέξοδος για το σχολείο είναι ο διορισμός εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση τις ανάγκες.

Και τη στιγμή που ξεκαθαρίζει πως και του χρόνου τα σχολεία θα στελεχώνουν αναπληρωτές αντί μονίμων, αναδεικνύονται οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι οποίες καλλιέργησαν κλίμα αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς, πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα. Η δε ΟΛΜΕ, αντί για το δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, επιλέγει το ρόλο του «αρωγού» στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, προσφέροντας μάλιστα γνωμοδότηση και πρόταση νόμου στο υπουργείο για διορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα των εξαγγελιών και των «στόχων»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ