Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απορρίπτει επιδεικτικά τα δίκαια αιτήματα των ανέργων

Συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη από εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών. Νέες παρεμβάσεις χτες από συνδικάτα της Αττικής

Από την προχτεσινή πορεία των οικοδόμων
Από την προχτεσινή πορεία των οικοδόμων
Κλειστή βρήκαν την πόρτα του υπουργείου οι εργαζόμενοι και άνεργοι στον κλάδο των Κατασκευών, που τσακίζεται από την αναδουλειά, στην κινητοποίηση που έκαναν το απόγευμα της Πέμπτης. Τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και έφτασαν με πορεία και συνθήματα έξω από το υπουργείο.

Εκεί ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης. «Φαίνεται πως βρίσκονται στα τελειώματα του αντεργατικού νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση και δεν τους περισσεύει χρόνος να συναντηθούν με τους ανέργους», είπε μεταξύ άλλων. «Ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση», υπογράμμισε, αλλά συνεχίζεται καθημερινά, με στόχο «να ξεφορτώσουμε βάσανα από την πλάτη μας, αλλά και να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον των παιδιών μας».

Κάλεσε, τέλος, σε στήριξη της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής Πάτρας, που πραγματοποιεί μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, καθώς και σε ένταση της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας. «Ολοι την Κυριακή στο Σύνταγμα, να υποδεχτούμε την πορεία», είπε και παράλληλα επισήμανε πως κάθε κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να γίνεται βήμα προετοιμασίας της γενικής απεργίας.

Οι εμποροϋπάλληλοι χτες στο υπουργείο Εργασίας
Οι εμποροϋπάλληλοι χτες στο υπουργείο Εργασίας
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία μέσω των οδών Σταδίου, Ερμού και Αθηνάς μέχρι την Ομόνοια και συνθήματα όπως «Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, αυτή 'ναι των αστών η εξουσία», «Εκπτώσεις στη ΔΕΗ για τ' αφεντικά και κόβουνε το ρεύμα στην εργατιά», «Του κεφαλαίου ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, στον ταξικό αγώνα βρίσκονται οι λύσεις». Στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας συμμετείχε και το Συνδικάτο Μετάλλου, ενώ με το δικό τους πανό πήραν μέρος οι απολυμένοι από τη «Χαλυβουργία».

Νέες παρεμβάσεις χτες Παρασκευή

Χτες Παρασκευή, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων για τα ζητήματα των ανέργων πήραν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου. Με αφορμή μάλιστα και την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, κάλεσαν τους ανέργους του κλάδου, που διαρκώς αυξάνονται με τις συνεχείς απολύσεις, να κατέβουν την Κυριακή στο Σύνταγμα και να βρίσκονται σε εγρήγορση για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, απολυμένοι από τις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» και «Διακίνηση». Σωματείο και Επιτροπή Ανέργων κατέθεσαν υπόμνημα και θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέχρι την Τετάρτη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση που έκαναν αμέσως μετά τα κλαδικά συνδικάτα της Βιομηχανίας για την ανεργία και τους ανέργους, που πέραν όλων των άλλων αξιοποιούνται από τους εργοδότες και ως μοχλός πίεσης για την καθήλωση μισθών και δικαιωμάτων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα σωματεία Λιθογράφων, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Χαρτεργατών, Φαρμάκου, Χημικής Βιομηχανίας και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Μαζί τους ήταν και άνεργοι από τη «Βιβλιοσυνεργατική», την «Ελευθεροτυπία» και τη «Φίντεξπορτ».

Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων της βιομηχανίας
Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων της βιομηχανίας
Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κλαδικών συνδικάτων της Βιομηχανίας με το γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, απαίτησαν, μεταξύ άλλων, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και έκτακτο επίδομα για τους ανέργους λόγω του Πάσχα. Αντί να απαντήσει επί της ουσίας για το πλαίσιο αιτημάτων, ο γγ του υπουργείου χαρακτήρισε «ιδεολογικό λάθος» το επίδομα σε όλους τους ανέργους, γιατί έτσι θα ενθαρρύνεται η εσαεί παραμονή στην ανεργία...

Τέλος, διαμαρτυρία στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έκαναν χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

  • Κινητοποίηση για την ανεργία, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ οργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ