Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν θα εξακολουθήσει ν' αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου και των εξαγωγών του μέχρι να εξασφαλίσει το μερίδιο της αγοράς που είχε στη διεθνή αγορά πετρελαίου πριν από την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μπιγιάν Ζανγκανέχ στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Mehr». Οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου έγιναν το Σαββατοκύριακο ενόψει της διεξαγωγής της διεθνούς διάσκεψης των μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ στην Ντόχα στις 17 Απρίλη. Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως θα ήθελε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πριν τη συνάντηση της Ντόχα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -- Το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να συζητήσει κίνηση μομφής της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κατά του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, με αφορμή την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος περίπου 16.000.000 δολαρίων για τις ανάγκες επέκτασης ιδιωτικής του κατοικίας στην επαρχία Νατάλ.

ΡΙΑΝΤ.-- Συνάντηση με τον Σαουδάραβα μονάρχη είχε την Κυριακή στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, με στόχο την προώθηση των διμερών εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Δύο σιδηροδρομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και 35 επιβάτες τραυματίστηκαν, όταν την Κυριακή τρένο της «Amtrak» που εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη - Σαβάνα (Τζόρτζια), συγκρούστηκε με μηχάνημα ανασκαφής νότια της Φιλαδέλφειας προκαλώντας εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας και φωτιά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για ακύρωση της εκλογής του (πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι στη θέση του νέου Προέδρου του προτεκτοράτου, με επιχείρημα ότι δεν βρήκε αποδείξεις που να καταδεικνύουν «ανωμαλίες» στη διαδικασία εκλογής του στις 26 Φλεβάρη.

ΣΕΟΥΛ.-- Στα τέλη της βδομάδας θα γίνει ο 10ος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που συζητούν από το 2012. Σύμφωνα με το κινεζικό «Σινχουά», το συνδυασμένο ΑΕΠ των τριών χωρών αντιπροσωπεύει το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 70% του ασιατικού.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι τμήμα συντριμμιών που είναι πιθανό ν' ανήκει σε αεροσκάφος και εντοπίστηκε ανατολικά νησιού στη Μαυριτανία, θα εξεταστεί από την ειδική επιτροπή ερευνητών που έχει συσταθεί για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο αεροσκάφος της πτήσης MH370 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που αγνοείται από το Μάρτη του 2014.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ