Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ
«Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»

Συγκλονιστική η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση χτες το μεσημέρι

Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί! Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Μόνο αυτές οι φράσεις μπορούν να αποδώσουν αυτό που χτες διαδραματίστηκε στη Γένοβα. Κάθε στενό, δρόμος και σοκάκι γέμισε με οργή. Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και, παράλληλα, καταδίκασαν στην πράξη την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Ενα κίνημα που χτες στη Γένοβα διαδήλωνε για πολλές ώρες, πολεμούσε μέσα στους δρόμους της πόλης, ύψωνε το δικό του ανάστημα, αμφισβητούσε την κυριαρχία των ισχυρών και αποδείκνυε περίτρανα για πολλοστή φορά ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Πλέον μπορεί να γίνει λόγος για ένα κίνημα, στο οποίο διακρίνεται η διάθεση να αποκτά όλο και πιο καθαρά αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή συνείδηση. Κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της συνέχειας και παραπέρα σύνδεσης αυτού του αγώνα με τέτοια χαρακτηριστικά και σε εθνικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, χτες, έγινε καθαρό ότι στον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς του εκφραστές δεν έφτανε ο ένας νεκρός. Δεν αρκέστηκαν στην τρομοκρατία. Χτες, χτύπησαν απροκάλυπτα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διέθεταν, προκειμένου να διαλύσουν και να λυγίσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές στη Γένοβα. Η βαρβαρότητα ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Οι «ισχυροί» έκαναν καθαρό πως σκοπεύουν, όχι μόνο να χτυπήσουν οικονομικά τους λαούς, να ανατρέψουν δικαιώματα και να αλλάξουν τα σύνορα των χωρών, αλλά και να χτυπήσουν, να τσακίσουν το παγκόσμιο αυτό κίνημα, που όλο και πιο καθαρά διαδηλώνει με συνθήματα ανατροπής.

Από νωρίς το πρωί, διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της Ιταλίας έφταναν κατά κύματα στη Γένοβα και συγκροτημένα έμπαιναν για να ξεκινήσουν τη μεγάλη πορεία. Μέλη συνδικάτων, εργάτες, φοιτητές, πολυπληθείς αντιπροσωπείες από κόμματα, δημιουργούσαν το τεράστιο σε όγκο πλήθος, που με την αγωνιστική παρουσία έστειλε το δικό του μήνυμα αντίστασης.

Κόκκινο ελληνικό ποτάμι

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και δυναμικό μπλοκ, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη διαδήλωση οι Ελληνες κομμουνιστές. Το κόκκινο ποτάμι, που ξεχύθηκε χτες στην ιταλική πόλη από κομμουνιστές κάθε ηλικίας, ενώθηκε με τους χιλιάδες άλλους διαδηλωτές. Τα μέλη του ΚΚΕ μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις του Κόμματος, τραγούδησαν το «αβάντι πόπολο» μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους από άλλες χώρες της Ευρώπης και ένωσαν τις φωνές τους με συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δίπλα τους, βρέθηκαν και πολλά μέλη του ΠΑΜΕ, που με τη δική τους προκήρυξη ήρθαν σε επαφή με τους συνδικαλιστές και εργάτες από όλη την Ευρώπη.

Η παρουσία των κομμουνιστών στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Με τα συνθήματά τους, τη ζωντάνια τους και το πάθος τους, κέρδισαν το χειροκρότημα των υπόλοιπων διαδηλωτών. Δεν ήταν λίγες οι φορές, καθόλη τη διάρκεια της πορείας, που οι φωνές τους έδιναν το έναυσμα για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αγωνιστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ