Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μήνυμα της Γένοβας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά και πολύμορφα τα τείχη, που συνεχώς υψώνουν οι οικονομικά και πολιτικά ισχυροί αυτού του πλανήτη. Οχι μόνο στη Γένοβα, ούτε μόνο τελευταία. Τείχη αποκρουστικά και απάνθρωπα. Τείχη κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά. Από τη μια μεριά των τειχών αυτών, καθισμένοι πάνω στον ανυπολόγιστο παγκόσμιο πλούτο, βρίσκονται οι ελάχιστες μειοψηφίες των κεφαλαιοκρατών, οι πολιτικοί τους πολύχρωμοι «υπάλληλοι», οι διάφοροι μηχανισμοί καταστολής και χειραγώγησης, τα τσιράκια και οι διάφοροι «γελωτοποιοί». Κι από την άλλη, βρίσκονται οι πολλοί, τα δισεκατομμύρια των εργαζόμενων, αυτοί που παράγουν - πολλές φορές μέσα σε ανείπωτα σκληρές συνθήκες - τον παγκόσμιο πλούτο, αλλά γεύονται ένα πολύ μικρό μέρος του, αρκετές φορές, λιγότερο κι από το αναγκαίο για την επιβίωσή τους.

Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός. Είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει, χωρίς οι πολλοί να συντρίψουν τα τείχη της κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Χωρίς να γκρεμίσουν από τους χρυσοποίκιλτους θρόνους τις ελάχιστες μειοψηφίες. Δεν αλλάζει, χωρίς να πάρουν οι πολλοί την εξουσία, που τους ανήκει. Χωρίς, να πάρουν τις τύχες του κόσμου στα δικά τους χέρια.

Αυτό είναι το μήνυμα της Γένοβας. Κι είναι ένα μήνυμα, που μπορεί και πρέπει να γίνει σάλπισμα ενότητας και συσπείρωσης των εργαζομένων, καθημερινού αγώνα και πάλης, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνικό επίπεδο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Φαινόμενα αντικομμουνισμού στο στράτευμα

Ολο και πιο συχνά μας καταγγέλλονται τελευταία φαινόμενα αντικομμουνιστικών κηρυγμάτων που λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες στρατιωτικές μονάδες, ιδιαίτερα αυτές των ειδικών δυνάμεων. Ελληνες αξιωματικοί... ξεχνούν το νόμο του κράτους που ονοματίζει εμφύλιο πόλεμο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1946 - 1949 και μιλούν για συμμοριτοπόλεμο. Παράλληλα, κρίνουν επικίνδυνη τη σημερινή πολιτική του ΚΚΕ, δίνουν μαθήματα αντισοβιετικής προπαγάνδας, αναφέρονται με προσβλητικά λόγια στην ΚΝΕ, ενώ δεν παραλείπουν να εκτοξεύουν ευθείες απειλές σε στρατευμένους δημοκράτες, που δικαιολογημένα αντιδρούν σ' αυτά τα μαύρα κηρύγματα. Για όσους αμφιβάλλουν, τονίζουμε ότι και ονόματα αξιωματικών υπάρχουν, όπως και ονόματα μονάδων και ημερομηνίες.

Τα ερωτήματα, όμως, που εύλογα ανακύπτουν αφορούν την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Γίνονται όλ' αυτά εν αγνοία του; Και, τέλος πάντων, θα πάρει και ποια συγκεκριμένα μέτρα για την αποφασιστική αντιμετώπιση των επικίνδυνων αυτών φαινομένων αντικομμουνισμού;

Η «αντικειμενική» ενημέρωση...

Πριν από 15 μέρες τέσσερα επιφανή στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών - και συγκεκριμένα των εταιριών «ΑΚΤΩΡ» (του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα), «ΑΒΑΞ», «ΑΕΓΕΚ» και «ΕΤΕΘ» - είχαν καλέσει για «πριβέ» ενημέρωση ορισμένους δημοσιογράφους εφημερίδων.

Δε θα σταθούμε ιδιαίτερα στο ατόπημα τής μη πρόσκλησης εκπροσώπου του «Ριζοσπάστη», παρότι το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει κι από μόνο του τα νέα «ήθη» που πάνε να επιβάλλουν ορισμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επιδιώκοντας να περνούν άκριτα τις όποιες θέσεις τους κι ας κόπτονται δήθεν για... αντικειμενική ενημέρωση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το κύριο «πιάτο» της «ενημέρωσης» ήταν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεργολάβων προς την κυβέρνηση, σχετικά με τη γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου που επιβάλλει τη μονοπώληση των δημοσίων έργων από ελάχιστους κατασκευαστικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ασφαλώς και οι ίδιοι...

... και η κρυφή γοητεία των «διαπλεκομένων»

Θα μαντέψατε βέβαια ότι η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να τους ικανοποιήσει, διαψεύδοντας τις φήμες περί... διαπλεκομένων!

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως φάνηκε τις προάλλες στη Βουλή, με κατάλληλες τροπολογίες ικανοποίησε και όλες τις άλλες απαιτήσεις που οι μεγαλοεργολάβοι έθεσαν κατά τη συγκεκριμένη «ενημέρωση» και που τους διευκολύνουν να μείνουν μόνοι τους στο παιχνίδι της ανάθεσης έργων 7,5 τρισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Για παράδειγμα, με μία τροπολογία αυξάνεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 240 δισ. δρχ. για κάθε μεγάλο όμιλο, μη συμπεριλαμβανομένου σ' αυτό τα συγχρηματοδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ με άλλη τροπολογία δίνει το δικαίωμα σε εταιρίες που αποτελούν μέλη των μεγάλων ομίλων να αποσχίζονται και να ακολουθούν άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. της αξιοποίησης ακινήτων ή ακόμη και της εκμετάλλευσης... ψυγείων!

Ολα αυτά μας θύμισαν τις καταγγελίες που έκαναν πριν ένα μήνα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), που απηχεί τις απόψεις των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων και τις οποίες το νομοσχέδιο οδηγεί στην καταστροφή. Είπαν λοιπόν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι άγνωστο από ποιους συντάχθηκε, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν απευθύνθηκαν σ' αυτές, τους δήλωσαν... πλήρη άγνοια!

Φανταζόμαστε ότι μετά από τις εξελίξεις αυτές λύθηκαν όλες τους οι απορίες...

Προς υπουργό Πολιτισμού

Βαστάτε γερά κ. Βενιζέλο. Μην τους αφήνετε να σας βάλουν κάτω. Το γεγονός πως αποκαλύφθηκαν και νέα αρχαιολογικά ευρήματα -αρχαία τοιχία και τάφοι - στην έκταση όπου έχετε χωροθετήσει το κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα, δε συνεπάγεται, σώνει και καλά, το λαθεμένο του επιχειρήματός σας, ότι στην αρχαιότητα υπήρχε θάλασσα στο χώρο αυτό. Μπορεί, να υπάρχουν κι άλλες εξηγήσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής έθαβαν τους οικείους τους στη θάλασσα...

Εδώ, οι «G8» σκέπτονται να κάνουν την επόμενη σύνοδό τους στο Εβερεστ ή σε κάποια άλλη κορυφή των Ιμαλαΐων... Αραγε, μετά από χίλια ή δυο χιλιάδες χρόνια, θα πιστεύει κανείς, ότι σε καιρούς παντοδυναμίας των ΗΠΑ και των άλλων «ισχυρών» και, μόλις, δέκα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι «οκτώ μεγάλοι» δεν θα έβρισκαν τόπο να συνεδριάσουν;

Ο διαχρονικός Κ. Καρυωτάκης

«Κάποιες βραδινές ώρες, που η πικρία και η μοναξιά δεσπόζουν στην ψυχή μας, τα "Ελεγεία και Σάτιρες" μάς περιμένουν κάτω από την αρχαία λάμπα. Τέτοιες στιγμές δε θα λείψουν ποτέ απ' τη ζωή μας. Μαζί μ' αυτές θα ζει για πάντα κι ο Καρυωτάκης». Αυτά δήλωνε στο «Ελεύθερο Βήμα» (9/1/1938) ο Γιάννης Ρίτσος, αντικρούοντας την απόρριψη του Κώστα Καρυωτάκη από συντηρητικούς κριτικούς και λογοτέχνες στη δεκαετία του '20 (μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Ρώτας) και του '30. Εκτός του Ρίτσου, τη νεοτερική, διαχρονική αξία του έργου του «ιδανικού αυτόχειρα» Καρυωτάκη διέκριναν και άλλοι αριστεροί λογοτέχνες και κριτικοί. Οσο ζούσε ο Καρυωτάκης, και μετά την αυτοκτονία του (21/7/1928), επαίνεσαν το ανατρεπτικό περιεχόμενο και τη φλόγα της ποίησής του και επισήμαναν την επιρροή που άσκησε, με κείμενά τους σε περιοδικά της εποχής («Νέοι Βωμοί», «Νέα Επιθεώρηση», «Πρωτοπόροι», «Νέοι Πρωτοπόροι»). Αλλά και στη δεκαετία του '60, κόντρα στις προσπάθειες συντηρητικών κριτικών της λογοτεχνίας να υποβαθμιστεί και να ξεχαστεί ο δημιουργός του «Μαχαλιού», της «Πρέβεζας» και τόσων άλλων αθάνατων ποιημάτων, η «Επιθεώρηση Τέχνης» υπέδειξε στις νεότερες γενιές την πνευματική «κοινωνία» που προσφέρει η ποίησή του. Μια ποίηση βαθύτατα οργισμένη, ριζοσπαστική, επαναστατημένη ενάντια στη σάπια, απάνθρωπα εκμεταλλευτική, πατριδοκαπηλική, υποκριτική, αδιέξοδη αστική κοινωνία, αλλά και στη συνενοχή, την άνοια, τη μιζέρια της μικροαστικής τάξης. Σαρκαστική και με τον αφελή, παρασυρμένο λαϊκό άνθρωπο. Μια ποίηση διαχρονικής, επίκαιρης, αφυπνιστικής κοινωνικής κριτικής. Ποίηση που δεν καταξιώθηκε όσο της άξιζε στον καιρό της. Που αδικήθηκε από το κατεστημένο, λόγω του περιεχομένου της, όπως και ο δημιουργός της, που διώχτηκε και συκοφαντήθηκε, λόγω των αγώνων του σαν γενικός γραμματέας του συνδικαλιστικού φορέα των - βαρύτατα εκμεταλλευόμενων τότε- δημοσίων υπαλλήλων και του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του.

Επειδή, όμως, η αληθινή δημιουργία τελικώς δεν ηττάται, η άποψη του Ξενόπουλου ότι ο Καρυωτάκης «είναι ένας ποιητής που με τον καιρό θα γίνεται μεγαλύτερος και θα τιμάται περισσότερο», επαληθεύεται και με αρκετές μελέτες που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων σημαντικότατη θέση καταλαμβάνει το πολύπλευρα ενδιαφέρον (λογοτεχνικά, πολιτικοκοινωνικά), τεκμηριωμένο με πλήθος δημοσιευμένων απόψεων επικριτών και υποστηρικτών της ποίησης του Καρυωτάκη, κείμενα του ίδιου, βιο-εργογραφικά στοιχεία, παράρτημα κριτικών για το έργο του, βιβλιογραφία και ευρετήριο, δοκίμιο της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χριστίνας Ντουνιά «Κ.Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ (Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης)» («Καστανιώτης»).


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ευσεβείς πόθοι

«Η Ιστορία

έχει τελειώσει»

κάποιος «σοφός»

είχε δηλώσει

κι είχαν πολλοί

τότε πιστέψει

τη «βαθυστόχαστή» του

σκέψη...

* * *

Μα πριν αλέκτωρ

να φωνήσει

κούφια αποδείχτηκε

η ρήση,

κι άδειο το «μέγα»

το κεφάλι,

που εννοούσε

«πάει η πάλη»...

* * *

Ηρθε η ζωή,

κι έκανε σκόνη

το «η Ιστορία

τελειώνει»

και στον «προφήτη»

ψιθυρίζει

«δες τους λαούς

στο μετερίζι,

φίλε, η Ιστορία

ξαναρχίζει»!


Ο οίστρος

ΠΡΟΣΩΠΑ
Βάτζπαϊ - Μουσαράφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος Κορυφής, στην Αγκρα, των ηγετών Ινδίας και Πακιστάν δεν απέφερε τίποτε επί της ουσίας, πέραν της επανέναρξης ενός «διαλόγου». Η Σύνοδος απέτυχε πανηγυρικά: Ο στρατηγός που ανέβηκε με πραξικόπημα το 1999 στην εξουσία του Πακιστάν και φέτος αυτοαναγορεύτηκε Πρόεδρος, Περβέζ Μουσαράφ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, δεν κατάφεραν να υπογράψουν ούτε καν ένα κοινό ανακοινωθέν, που αποτέλεσε αντικείμενο τριών ημερών «φαγούρας», από το Σάββατο έως την ώρα που ο Μουσαράφ αποχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας.

Το αδιέξοδο προκάλεσε το Κασμίρ, το κρατίδιο για το οποίο η Ινδία και το Πακιστάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους και το 1999 παραλίγο να τις οδηγήσει ακόμη και σε πυρηνική αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεσούσης της Συνόδου διεξάγονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δεκάδων ενόπλων οργανώσεων των μουσουλμάνων αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας στο Κασμίρ, με τουλάχιστον 47 νεκρούς.

Κι ενώ η σύγκρουση της οποίας η τελευταία «φάση» διαρκεί από το 1989 και έχει κοστίσει πάνω από 60.000 νεκρούς δε δείχνει ορατά σημεία ύφεσης, ο διάλογος παραμένει υποτυπώδης - την Παρασκευή ο Μουσαράφ δήλωσε απλώς ότι το ζήτημα «δεν μπορεί να λυθεί στρατιωτικά», ενώ μια μέρα νωρίτερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ εξέφραζε τη «δέσμευση της Ινδίας στην ειρήνη». Μια ειρήνη εξαιρετικά εύθραυστη.


Γρηγοριάδης Κώστας


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ