Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Τώρα «θα» καταστρέψει τις επικίνδυνες ζωοτροφές

Οκτώ μήνες μετά τη δέσμευσή τους, ύποπτες ποσότητες κρεατάλευρων ακόμη δεν έχουν καταστραφεί, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και τις σχετικές καθησυχαστικές προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας, μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κοπάδι του Κιλκίς. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), που αποστέλλεται σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τσιμεντοβιομηχανίες στην Κεντρική Μακεδονία και με το οποίο φέρεται να αναζητά χώρο για την ταφή 310 τόνων δεσμευμένων ζωοτροφών που περιείχαν κρεατάλευρα. Το γεγονός προκαλεί ερωτήματα αφού όπως αποκαλύπτεται, μεγάλες ποσότητες ύποπτων ζωοτροφών δεν έχουν ακόμη καταστραφεί. Και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών, να παραμένουν στις αποθήκες ιδιωτών, εμπόρων, εισαγωγέων κλπ., με ορατό τον κίνδυνο κάθε μέρα, να «διολισθήσουν» στην αγορά.

Η ΕΛΒΙΖ, με έγγραφό της προς το Σύνδεσμο Δήμου Κιλκίς και Κοινότητας Κρηστώνης, ζητά να της επιτραπεί να θάψει τους 310 τόνους δεσμευμένων ζωοτροφών στο ΧΥΤΑ της περιοχής. Και ζητά να τους κοινοποιηθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ο χρόνος έναρξης, καθώς και το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί για την καταστροφή των ζωοτροφών. Το θέμα παραχώρησης ή όχι του ΧΥΤΑ Κιλκίς για την ταφή των ζωοτροφών, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, προκειμένου η όποια απόφαση να έχει πολιτική κάλυψη, και όχι απλά υπηρεσιακή.

Πάντως, ήδη φαίνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις από τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, αφού όπως σημειώνουν, στο ΧΥΤΑ μπορούν να θάβονται μόνο αστικά απορρίμματα και σε καμία περίπτωση βιομηχανικά. Ωστόσο, ο διευθυντής του τμήματος παραγωγής της ΕΛΒΙΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, Ν. Σόκλης, μιλώντας στο «Ρ» επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες από την ενδεχόμενη ταφή των ζωοτροφών σε ΧΥΤΑ.

Επίσης, επιχείρησε να μειώσει τη σημαντικότητα του γεγονότος, δηλώνοντας πως «πρόκειται για ζωοτροφές (μείγματα πουλερικών που περιείχαν κρεατάλευρα), οι οποίες δεσμεύτηκαν στις 23 Νοέμβρη του 2000. Και είχαν παραχθεί πριν ανακοινωθεί η σχετική απαγόρευση». Ουσιαστικά, αναπάντητο άφησε το ερώτημα σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση που παρουσιάζεται μέχρι την καταστροφή των δεσμευμένων ζωοτροφών. Δήλωσε απλά, πως μόλις πριν ένα μήνα έλαβαν εντολή από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας για την καταστροφή των δεσμευμένων ποσοτήτων. «Και αυτή θα γίνει με τη σύννομη διαδικασία. Γι' αυτό αναζητούν τη συνεργασία των ΟΤΑ, προκειμένου να ταφούν σε ΧΥΤΑ, ή τσιμεντοβιομηχανιών (π.χ. ΤΙΤΑΝ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για καύση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ