Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΥΕ
Η πορεία της οικονομίας κατά το α` τρίμηνο 2001

Τα στοιχεία για τους Εθνικούς Λογαριασμούς που αφορούν το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2001 δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με αυτά το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση κατά 6,1%, και οι επενδύσεις κατά 16%. Στο ίδιο διάστημα η αξία των εξαγωγών, σε σχέση με πρώτο τρίμηνο του 2000, αυξήθηκε κατά 10,9% έναντι ποσοστού 9,4% των εισαγωγών. Ωστόσο, οι αρμόδιοι, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν πλέον μετριάσει τις αρχικές εκτιμήσεις τους και αναμένουν τη μεταβολή του ΑΕΠ για το 2001 στο επίπεδο του 4,5%.

  • Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το ΑΕΠ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,1%
  • Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση που αφορούν στη συνολική δαπάνη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,2%.
  • Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων έφτασε σε 16%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση του ΑΕΠ (6,1%) και έχει αποτέλεσμα την αύξηση του σχετικού μεριδίου των επενδύσεων στη συνολική ζήτηση της οικονομίας.
  • Η αύξηση των εξαγωγών (10,9% στο τρίμηνο) ξεπερνούν επίσης σημαντικά τη μεταβολή του ΑΕΠ και έχουν αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στην τελική ζήτηση της οικονομίας.
  • Η αύξηση των εισαγωγών στο 9,4% ήταν επίσης πάνω από το ΑΕΠ, υποδηλώνοντας σύμφωνα με την ΕΣΥΕ την αύξηση του μεριδίου τους στη συνολική προσφορά της οικονομίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ