Σάββατο 21 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Κάτω τα χέρια απ' τη "Δωδώνη"»

Σε συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων, που έγινε στην Πρέβεζα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης του αγώνα για τη σωτηρία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας

Την απόφασή τους να αντισταθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία, αγρότες, συνεταιριστές και άλλοι παράγοντες, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Ιούλη στο Λούρο Πρέβεζας. Στη συγκέντρωση (που παραβρέθηκαν περίπου 100 κτηνοτρόφοι) μίλησαν οι Λιώλης Γεράσιμος, συνεταιριστής - κτηνοτρόφος, Σιώζος Δημήτριος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣ Πρέβεζας και ο Μαλάτος Αναστάσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ.

Και οι τρεις ομιλητές, αφού ανέλυσαν τα σενάρια και τις μεθοδεύσεις για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και τις ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών «παραγόντων», τόνισαν την ανάγκη κοινής δράσης κτηνοτρόφων και συνεταιριστικών υπαλλήλων για την ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την παραπέρα διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Ακολούθησε έντονη συζήτηση με παρεμβάσεις κτηνοτρόφων και εργαζομένων.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση κτηνοτρόφου από τη Θεσσαλονίκη που μίλησε για τις επιπτώσεις, από την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ, στους κτηνοτρόφους στην περιοχή του.

Ενθαρρυντική η παρουσία του Ζήκου Νίκου, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ, από τα Γιάννενα, που μίλησε για διεύρυνση των αιτημάτων απέναντι στην ΑΤΕ, που κερδοφορεί σε βάρος των κτηνοτρόφων. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να καταγγελθεί η επιδότηση του κεφαλαίου στην περιοχή μέσω του προγράμματος «καταπολέμησης της ανεργίας στην Ηπειρο» για φτηνό εργατικό δυναμικό και για την ανάγκη ίδρυσης Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα.

Ο Δήμος Δημήτριος, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Πρέβεζας, ο οποίος καταψήφισε στο ΔΣ την πρόταση για πούλημα των μετόχων της ΕΑΣ, μίλησε για την ανάγκη ενότητας και αποφασιστικότητας από εδώ και πέρα.

Ο Νάνος Ευάγγελος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων της περιοχής, μίλησε για την πολιτικοποίηση του αγώνα, γιατί η «ΔΩΔΩΝΗ», η «Ολυμπιακή», η ΕΤΒΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα διόδια κ.ά. αποτελούν τα «δώρα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο κεφάλαιο, μετά την αποτυχία στο Ασφαλιστικό, την κλεψιά του ΧΑΑ, αλλά και τη μη εφαρμογή μέχρι στιγμής του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Στο τέλος ορίστηκε 11μελής επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων Νομού Πρέβεζας και ορίστηκε νέο ραντεβού τη Δευτέρα 23/7 και ώρα 9.30 μ.μ. για να καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης της επιτροπής.

Μετά το τέλος της συζήτησης, εκδόθηκε ψήφισμα με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από τη "Δωδώνη"», με το οποίο οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραβρεθέντες στη συγκέντρωση, εκφράζουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων να ξεπουλήσει τη μεγαλύτερη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και καλούν στον κοινό αγώνα όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Το ψήφισμα

«Αγρότες, αγρότισσες, εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Οι αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια εμπόδισαν το ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ". Το τελευταίο διάστημα αρκετοί "καλοθελητές" ανοίξανε το ζήτημα της πώλησης της εταιρίας στο όνομα της καλυτέρευσης της θέσης του κτηνοτρόφου.

Γιατί αυτό το ενδιαφέρον για τη "ΔΩΔΩΝΗ" και τον κτηνοτρόφο από ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, αλλά και ιδιώτες: Ποιο είναι το μυστικό;

Αυτό δεν είναι άλλο από τους 14.000 παραγωγούς της "ΔΩΔΩΝΗΣ" που δίνουν: α) τζίρο 27,5 δισ. δρχ. και καθαρά κέρδη 775 εκατομμύρια δρχ., β) απασχολούν 250 μόνιμους και 150 εποχιακούς εργαζόμενους, γ) εξαγωγές σε 13 χώρες, δ) εκατοντάδες εκατομμύρια δρχ. κέρδη στην ΑΤΕ χωρίς αυτή να βάζει φράγκο και πολλά άλλα. Αυτόν τον ιδρώτα, αυτό το όνομα χρόνια τώρα η "Ιερή Ιδιωτική Πρωτοβουλία" ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και όχι μόνο τα έχει βάλει στο μάτι.

Ολοι αυτοί τα τελευταία χρόνια με ΕΟΚικές και κυβερνητικές επιδοτήσεις εξαγόρασαν τα πάντα και τους πάντες, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χρήματα για αγρότες, κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολοι αυτοί, στηριγμένοι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, θέλουν να οδηγήσουν τη "ΔΩΔΩΝΗ" στο ξεπούλημα γιατί αποτελεί ένα "αγκάθι" στις επιδιώξεις τους.

Η κρατικοσυνεταιριστική μορφή ιδιοκτησίας, που δυστυχώς για όλους αυτούς είναι κερδοφόρα, εξασφαλίζει με όλα τα μειονεκτήματά της τρία πράγματα: α) ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, οι οποίες αποτελούν μπούσουλα σχεδόν για όλη την Ελλάδα.

β) Ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σ' αυτή.

γ) Προσφέρει στους καταναλωτές υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα αποδειχθεί σε σύντομο διάστημα καταστροφική:

1) Οι τιμές γάλακτος θα μειωθούν δραματικά, όπως έγινε και στον "ΟΛΥΜΠΟ" στη Λάρισα, στην ΑΓΝΟ, με αποτέλεσμα τη μείωση των κτηνοτρόφων, κάτι που επιζητά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κεφάλαιο (δεν είναι τυχαία η δήλωση της ΦΑΓΕ ότι θα παίρνει γάλα μόνο από μεγάλες μονάδες).

2) Η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στη γαλακτοβιομηχανία δε θα αυξήσει μόνο την ανεργία στην περιοχή, αλλά θα αποτελέσει και οδηγό για συνολικότερη χειροτέρευση των σχέσεων εργασίας στην περιοχή.

3) Τέλος για την υγεία του καταναλωτή, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα το πάθος για όλο και μεγαλύτερο κέρδος θα οδηγήσει σε πτώση της ποιότητας των προϊόντων, αφού πια σαν βάση δε θα είναι το φρέσκο γάλα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, αλλά το σκονόγαλα, τα αρρωστημένα ζώα που θα έρχονται χωρίς κανένα έλεγχο στο όνομα της παγκοσμιοποίησης των κερδών τους.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Δε θα αφήσουμε να περάσει η "ΔΩΔΩΝΗ" στο κεφάλαιο ούτε μέσω της μετοχοποίησης, ούτε μέσω της πώλησης στον "καλό" ντόπιο επενδυτή, ούτε μέσω των εγκάθετων των Ενώσεων.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Η επιτυχία της "ΔΩΔΩΝΗΣ" βασίζεται πάνω στον κοινωνικό της χαρακτήρα, παρόλο που ασφυκτιά μέσα στις σημερινές μορφές των μέσων παραγωγής.

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ:

Ζητάμε: α) Την παραπέρα διεύρυνση του κοινωνικού της χαρακτήρα, με κριτήριο τις ανάγκες των παραγωγών και των εργαζομένων καταναλωτών.

β) Αμεση εκλογή διοίκησης από τους 14.000 παραγωγούς.

γ) Κατάργηση των επιδοτήσεων στους βιομηχάνους (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ιδιώτες) και χορήγησή τους στη "ΔΩΔΩΝΗ".

δ) Ουσιαστική αύξηση στο γάλα - κρέας.

ε) Αυστηρό έλεγχο στην ποιότητα των ζωοτροφών και των φαρμάκων και πάγωμα των τιμών τους.

στ) Ενίσχυση νέων κτηνοτρόφων για απόκτηση ζώων και έργων υποδομής από τους τόκους και τα κέρδη της ΑΤΕ.

ΜΕ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΛΥΣΕΙΣ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ