Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Οι κόντρες συμφερόντων στον Αθλητισμό αιτία των δεινών»

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να ολοκληρωθούν η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού με τίτλο: «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις», το οποίο προωθήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά του ντόπινγκ, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, 18 Μάρτη.

Συνοπτικά, περιέχονται άρθρα για τον κατάλογο των ουσιών που χαρακτηρίζονται αναβολικά, για τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων, τους φορείς που θα διενεργούν τους ελέγχους, σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η αυτεπάγγελτη ακύρωση των επιδόσεων σε αγωνίσματα, κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος συμπεριλαμβάνονται οι «λοιπές διατάξεις», που δεν έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ περιέχονται άρθρα επί παντός του επιστητού σχετικά με τον Αθλητισμό.

Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο κυρίως για δημαγωγικούς λόγους αφού στο πρώτο μέρος και σε μια σειρά άρθρων του δεύτερου μέρους τάχθηκε υπέρ. Η Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν παρών, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ.

Με τον εμπορευματοποιημένο Αθλητισμό η κυβέρνηση

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αφού επισήμανε ότι ψηφίζει παρών, έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ συμφώνησε μεν να γίνει γρήγορα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η εναρμόνιση με τον κώδικα της WADA, προκειμένου να μην αποκλειστούν αθλητές από διεθνείς οργανώσεις, όμως όσον αφορά τα υπόλοιπα «άσχετα» άρθρα δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται.

Εκανε σαφές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με κώδικες και διατάξεις. «Στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμού», σημείωσε, τον οποίο υποστηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση, «δρουν, συγκρούονται, ανταγωνίζονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και από εκεί πηγάζουν όλα τα δεινά, είτε αφορούν τη βία είτε αφορούν τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, το ντόπινγκ, που συζητάμε σήμερα, κ.λπ.».

Απαντώντας στον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ότι αυτά υπήρχαν και στο σοσιαλισμό επισήμανε: «Οντως, από ένα σημείο και μετά υπήρχαν και σε αυτές τις χώρες στρεβλώσεις κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού με τις καπιταλιστικές χώρες και γιατί κυρίως από ένα σημείο και μετά υπήρχαν λαθεμένες κατευθύνσεις πρώτα και κύρια στο πεδίο της οικονομίας, που επέδρασαν και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, στη στάση αθλητών κ.ο.κ.». Ωστόσο, «τα περιστατικά αυτά ήταν συντριπτικά μεμονωμένα και περιορισμένα σε σχέση με τους χιλιάδες αθλητές που διακρίθηκαν. Και δεύτερο και πιο σημαντικό, ότι αυτές οι στρεβλώσεις δεν μπορούν να κρύψουν μία πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία σε αυτές τις χώρες η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός από την πιο μικρή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα ήταν δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, που δινόταν δωρεάν σε όλους». Οταν στην Ελλάδα όχι μόνο πληρώνει η λαϊκή οικογένεια για να αθληθεί το παιδί της, αλλά η Φυσική Αγωγή στα σχολεία είναι 2 ώρες τη βδομάδα και επί της ουσίας πάρεργο.

Λαϊκός Αθλητισμός το αντίβαρο

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «το ερώτημα είναι ένα: Τι είναι ο Αθλητισμός, είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα του λαού; Εδώ χωρίζονται τα κόμματα και τα υπόλοιπα είναι υποκρισίες. Πρέπει να παρέχεται δημόσια, δωρεάν από το κράτος». Σημείωσε ότι απέναντι στο χορό τρισεκατομμυρίων που γίνεται στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, με αποτέλεσμα να σακατεύονται για τον πρωταθλητισμό νέα παιδιά για να βγάζουν κέρδη οι εταιρείες, «το αντίβαρο είναι ο λαϊκός Αθλητισμός, όχι το κέρδος αλλά η άμιλλα», και αυτά δεν μπορεί να τα προάγει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. «Τι παρέχει το αστικό κράτος στις λαϊκές οικογένειες που τις γδέρνει στη φορολογία; Τίποτα. Ολα μόνο επί χρήμασι».

Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είναι αδιάφορο για μας να ληφθούν κάποια μέτρα, ωστόσο για να έχει ο λαός αθλητισμό χρειάζονται ριζικές αλλαγές». Οσον αφορά το αν τέτοια φαινόμενα υπήρχαν στο σοσιαλισμό είπε: «Η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης με το σφυροδρέπανο σηκωνόταν σε όλους τους αγώνες. Και εκεί υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι που αθλούνταν. Εμφανίστηκαν τα προβλήματα όταν ο σοσιαλισμός άρχισε να δανείζεται από τον καπιταλισμό και να παραβιάζει τις αρχές του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ