Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΣΣΗ.-- Το αντιδραστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που πρωτοστατεί στις αντιμεταναστευτικές εκδηλώσεις και προβάλλει ατζέντα της Γερμανίας εκτός Ευρωζώνης και με άλλες συμμαχίες, κατέγραψε εκλογικά οφέλη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Εσση. Ηρθε τρίτο με 13,2%, μετά τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγκελα Μέρκελ με 28,2% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 28%. Τα δημοσκοπικά στοιχεία το ανεβάζουν ψηλά και στις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής σε τρία γερμανικά κρατίδια: τη Σαξονία - Ανχαλτ, τη Βάδη - Βιρτεμβέργη και τη Ρηνανία - Παλατινάτο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει «ανακούφιση» στις επιχειρήσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στη «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες «αλλαγές» στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά θα διαμορφωθούν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό, άλλωστε, και επισήμανε ότι «από την αρχή της θητείας (μας), έχουμε επανεξοπλίσει τις εταιρείες, για να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό και τις αναταραχές στην οικονομία».

ΣΙΔΝΕΪ.-- Το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δύο ακόμα προκάλεσε η επίθεση που σημειώθηκε χτες, στο βιομηχανικό προάστιο Ινγκλμπερν, στα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ. Ενας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί σε εργοστάσιο, όπου κράτησε αρκετά άτομα ομήρους περίπου για έξι ώρες. Στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που ακολούθησε, ο ένοπλος αυτοκτόνησε. Η εφημερίδα «Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» έκανε λόγο για «επιχειρηματική διαφορά».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εκτακτη σύνοδος του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία για το Παλαιστινιακό έγινε το Σαββατοκύριακο στην Ινδονησία, το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό κράτος στον κόσμο. Ο Πρόεδρός της, Τζόκο Γουιντόντο, τόνισε στην παρέμβασή του ότι ο Οργανισμός πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο Παλαιστινιακό, επισημαίνοντας ότι η Τζακάρτα πάντα θεωρούσε την Παλαιστίνη ανεξάρτητο κράτος και επικρίνοντας το Ισραήλ για «μονομερείς και παράνομες πολιτικές».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που χάθηκαν τα ίχνη της πτήσης «ΜΗ 370» των Μαλαισιανών Αερογραμμών, λίγη ώρα αφότου το μοιραίο αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο. Μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα. Το κόστος των ερευνών έχει ξεπεράσει τα 124 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί τίποτα άλλο εκτός από ένα μικρό τμήμα ενός από τα πτερύγια, τον περασμένο Ιούλη, σε ένα μικρό νησί στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης. Η πάροδος τόσων μηνών δημιουργεί νέα δεδομένα και για τα περιθώρια των συγγενών να ζητήσουν αποζημιώσεις.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τζον Λονγκγουόρθ, γενικός διευθυντής του Βρετανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου, παραιτήθηκε χτες με αφορμή τις δηλώσεις του υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ