Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αξιολογούν την επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρεται το επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του μεθαυριανού Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του μεθαυριανού Γιούρογκρουπ
Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγική, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα της συζήτησης που θα διενεργηθεί στο Γιούρογκρουπ, μεθαύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωζώνης έχει διαμηνύσει ότι «οι θεσμοί θα επιστρέψουν από κοινού στην Αθήνα» και με «κοινή θέση για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές», κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό την ερχόμενη βδομάδα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ποσοτικοποιώντας τα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο μέχρι το 2018, κάνει λόγο για επιπλέον ποσά 4%-5% του ΑΕΠ, με δυνατότητα «μείωσης» ανάλογα με την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα συμφωνηθεί με την «πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί εντός του προγράμματος», όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, σημείωσε πως «η αξιολόγηση (...) δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί γι' αυτή την αξιολόγηση». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που στηρίζει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. «Υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη - μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο Προσφυγικό - έχει ενδιαφέρον - είναι η Γερμανία», ανέφερε σχετικά.

ΣΕΒ: Κυβερνητική σταθερότητα με «κατάλληλο» προσωπικό

Την ίδια ώρα, τη στελέχωση της σημερινής κυβέρνησης με τα κατάλληλα «περισσότερο ικανά» πρόσωπα βάζει στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας. «Οι περισσότεροι Ελληνες υπουργοί πρέπει να αντικατασταθούν από πρόσωπα με τεχνογνωσία και διαπιστευτήρια στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρόεδρος των εγχώριων βιομηχάνων, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Νέες εκλογές, σημείωσε, δεν θα ήταν λύση, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική που απαιτούν οι πιστωτές, για να λάβει το ελληνικό κράτος νέες εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα βοήθειας. «Η αλλαγή κυβερνήσεων κάθε έξι μήνες δημιουργεί πολλή αστάθεια και αβεβαιότητα» δήλωσε, προσθέτοντας: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Εφόσον χρησιμοποιούν και επιφορτίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν πώς πρέπει να προχωρήσει αυτή η εφαρμογή, δεν θα έχουν σοβαρά προβλήματα».

Αναφερόμενος στον καναδικό όμιλο της Eldorado Gold, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι είναι «μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα», αποδίδοντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ενέργειες που «αποθαρρύνουν νέους και υφιστάμενους επενδυτές».

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΕΒ βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, όπου είχε απευθείας συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, και άλλους Επιτρόπους της ΕΕ, καθώς και με τη διοίκηση της ένωσης των Ευρωπαίων βιομηχάνων και εργοδοτών (BUSINESSEUROPE). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΣΕΒ έβαλε στο τραπέζι την πρόταση για επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής κυρίως από την πλευρά της μείωσης των κρατικών δαπανών (προφανώς στο σκέλος που αφορά σε λαϊκές ανάγκες και όχι στην πολύμορφη στήριξη του κεφαλαίου...) και όχι από τη νέα αύξηση των φόρων, στους οποίους συμπεριλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει η εργοδοσία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, το κεντρικό ζήτημα που προβάλλουν οι εγχώριοι βιομήχανοι είναι «να αποφύγουμε πάση θυσία την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, καθώς θα υπονομεύσει όλη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με θύμα εκτός από την ενιαία αγορά και την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και το ίδιο το ευρωπαϊκό όραμα».

Πτώση 0,2% στο ΑΕΠ το 2015

Σε ρυθμό αδιάλειπτης πτώσης για όγδοο στη σειρά έτος από το 2008 συνέχισε το ΑΕΠ για το 2015, με τη συνολική κατρακύλα της περιόδου (2008-2015) να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,2% το έτος 2015. Σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε το 2015 στα 176 δισ. ευρώ, από 177,6 δισ. ευρώ το 2014, με μείωση 0,9%.

Από την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2015, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 14 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ