Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάμε σινεμά!

Η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ καλεί τους μικρούς της φίλους να πάνε σινεμά την ερχόμενη Κυριακή 28 Φλεβάρη και να παρακολουθήσουν την εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων «Το αγόρι και ο κόσμος». Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο «Studio new star art cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), στις 11.30 το πρωί.

Ενα αγοράκι, γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια, αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και ανακαλύπτει τον κόσμο. Μέσα από τα δικά του μάτια, γνωρίζουμε τον άγνωστο - άγριο κόσμο που συναντάει, την ανεργία, τη μετανάστευση, το φασισμό και πολλά ακόμα απόλυτα σύγχρονα θέματα.

Εξαίρετη ταινία κινουμένων σχεδίων, με αποδέκτες μεγάλους και μικρούς. Λυρικό και ονειρικό ταξίδι, μέσα από μια τοιχογραφία τυλιγμένη στη βραζιλιάνικη μουσική κι αισθητική, με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, πάνω στα αδιέξοδα που γεννά ο ληστρικός καπιταλισμός όπου Γης. Η ταινία καταγγέλλει πρώτιστα τη φτώχεια, μέσα από την ιστορία ενός αγοριού που, σε αναζήτηση του πατέρα του που έφυγε μετανάστης στην πόλη, αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο. Σε αυτό το οδοιπορικό, ο μικρός θα δει, θα πάθει και θα μάθει πολλά γι' αυτόν τον κόσμο, που παράγει και αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα, τρέφει την εξαθλίωση και εκμεταλλεύεται ασύστολα στο όνομα του κέρδους τη φύση. «Το αγόρι και ο κόσμος» ανήκει στις ταινίες που ζητούν προσοχή, μια που το βαθύτερό της νόημα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Στην πολύχρωμη αυτή ταινία που οι εικόνες και η μουσική της μιλούν με σαφήνεια, ο σκηνοθέτης με εξαιρετικά επιτηδευμένη αισθητική «ναΐφ» και απόντα το διάλογο από την ιστορία - εκτός από κάποιες ατάκες σε μια ακαταλαβίστικη γλώσσα - εναλλάσσει το σκίτσο με μολύβια, μαρκαδόρους και στιλό με υδατογραφίες και παιδικές, γραμμικές, ελλειπτικές ζωγραφιές, σε πανδαισία χρωμάτων και τεχνοτροπιών, σε ένα κολάζ από αφηρημένα μοτίβα και καλειδοσκοπικά εφέ, που συνθέτουν μια τοιχογραφία, με εκατοντάδες σκηνικά και άλλους τόσους χαρακτήρες να εισβάλλουν από κάθε γωνιά του κάδρου, σαν ψηφίδες ενός φανταστικού, φουτουριστικού και σύνθετου κόσμου, που ζητά από το θεατή να αποκρυπτογραφήσει τις πτυχές του, σπαρακτικές στην αμεσότητα και τη γλύκα τους...

Η βραζιλιάνικη, ποιητικότατη ταινία κινουμένων σχεδίων, που χρησιμοποιεί με τρόπο μοναδικό όλα τα αφηγηματικά στιλ του animation, κρύβει σε κάθε της σχέδιο την έκπληξη. Συνιστά, δε, έναν οδυνηρό, οικουμενικό μύθο - αδύνατο να καταχωρηθεί σε κάποιο κινηματογραφικό είδος - που στέκεται καταγγελτικά απέναντι στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης. Μερικές φορές είναι απαισιόδοξη κι άλλες, πάλι, γεμάτη ελπίδα για το μέλλον. Και στο εξαιρετικό της σάουντρακ συμμετέχει ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Νάνα Βασκονσέλος, ένας από τους σημαντικότερους εκτελεστές κρουστών «λάτιν τζαζ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org