Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία του λαού

Ως επικίνδυνη για την υγεία του λαού της Χίου αλλά και συνολικά της Ελλάδας χαρακτηρίζει την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης Α' και Β' βαθμού να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημόσιων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου. Υπενθυμίζεται πως με την τροπολογία αυτή, η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία, τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου, όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στα κατώτατα όρια, ώστε είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα δημοτικά κτίρια, τους αθλητικούς χώρους κ.λπ.».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργού Υγείας, ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο στα νοσοκομεία, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.».

Για τους λόγους αυτούς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση που θα περιλαμβάνει και θα απαιτεί «αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων. Το ΔΣ να δηλώσει ότι δεν θα συμβάλλει στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, γι' αυτό και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας».

Τέλος, καλεί «το λαό της Χίου να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ