Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Αντιδραστικές απόψεις για πρόσφυγες - μετανάστες

Να δουλεύουν στα χωράφια της Μακεδονίας όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μένουν αναγκαστικά στη χώρα μας, προκειμένου και εκείνοι να ανταποδώσουν τη φιλοξενία και να συνεισφέρουν θετικά στην τοπική οικονομική ζωή, ...«σκέφτηκε» ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα την «Προσφυγική - μεταναστευτική κρίση». Η λογική αυτή, άλλωστε, είναι και λογική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τέτοιες απόψεις συμπεριλαμβάνονται και σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ ως τρόπος για «γρήγορη» ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας και ξεζούμισμα από επιχειρηματικούς ομίλους όσων είναι αναγκαίοι για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων.

Παράλληλα, ο Γ. Μπουτάρης έκανε λόγο πως δείγμα της ανωριμότητας ως προς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη της αλληλεγγύης, είναι η λογική τού «όχι στη δική μου αυλή» της περιβόητης τετράδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) που αρνείται να δεχτεί τέτοια λύση. Επίσης, μίλησε για τοπικό σχέδιο έκτακτης δράσης, που θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και που θα διασφαλίσει «επιπλέον αναπτυξιακά ωφελήματα για την πόλη και κλάδους της. Τον ξενοδοχειακό, τις μισθώσεις, τον επισιτισμό, ακόμη και νομικές υπηρεσίες, δίνοντας προσωρινή έστω απασχόληση σε νέους κυρίως εξειδικευμένους επαγγελματίες».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μάλιστα, προχωρά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χρηματοδότησης για τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης, για την οποία ενδιαφέρεται ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, με δυνητικούς εταίρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όμορους δήμος. Μέσα σε αυτούς, εταίροι μπορούν να είναι και ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης, όταν ήδη έχουν αποκαλυφθεί πολλά για τον ύποπτο ρόλο που έχουν στο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι για τους δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ (για ένα διάστημα 8 εβδομάδων που απαιτείται μέχρι να γίνει) και τους αιτούντες άσυλο που δεν είναι δικαιούχοι του παραπάνω προγράμματος. Αυτές οι δράσεις αφορούν την επιδότηση ενοικίου, voucher για διαμονή σε ξενοδοχεία, ανακατασκευή δημοτικού κτιρίου και μετατροπή του σε ξενώνα φιλοξενίας, αναδοχή από οικογένειες, καθώς επίσης σίτιση, διερμηνεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη. Μάλιστα, σημειώνεται πως το πρόγραμμα αυτό αφορά διάφορες πόλεις της χώρας όπως Αθήνα, Εβρο, Θεσσαλονίκη, αλλά και νησιά όπως Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο και Ρόδο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org